Putnici izabrali
28

Zavirite u odaje 17 najluksuznijih hotela na svijetu

N.N.
Foto: printscreen/instagram.com/monasterosantarosa
Foto: printscreen/instagram.com/monasterosantarosa
Čak 600.000 turista ocjenjivalo je više od 10.000 hotela uzimajući u obzir cijene, destinacije i interijer.

Od 17 najboljih hotela samo četiri se nalaze u SAD-u. Dva objekta s vrha liste izgrađena su u Los Angelesu, a među najprestižnijima našli su se i hoteli u Švicarskoj i Indiji.

17. Inn of the Five Graces - Santa Fe, New Meksiko

Minimalna cijena noćenja: 456 dolara.

Smješten je u starom dijelu Santa Fea i dizajniran tako da odražava duh najstarijeg naseljenog mjesta u SAD-u.

16. Hotel Astoria, A Rocco Forte Hotel - Sankt Peterburg, Rusija

Početna cijena noćenja: 170 dolara.

Nalazi se u blizini Katedrale sv. Izaka. Otvoren je 1912. godine i više od jednog stoljeća predstavlja simbol luksuza u nekadašnjoj prijestolnici Rusije. Posebna atrakcija je ispijanje čaja u jednoj od njegovih odaja.

15. La Réserve Paris - Hotel and Spa - Pariz, Francuska

Početna cijena noćenja: 1.019 dolara.

Smješten je na nekoliko koraka od Champs-Élyséesa. Njegovih 40 raskošnih soba pružaju gostima nevjerojatan doživljaj luksuza.

14. Aranwa Sacred Valley Hotel & Wellness - Peru

Početna cijena noćenja: 135 dolara.

Riječ je preuređenoj hacijendi iz 17. stoljeća. Kao ugostiteljski objekt poznata je od 1900. godine. Ukupno ima 115 soba i dio je većeg lanca hotela u Peruu. Od Cuscoa je udaljena sat vremena vožnje i nalazi se na putu za Machu Picchu.

13. Aranwa Cusco Boutique Hotel - Cusco, Peru

Početna cijena noćenja: 155 dolara.

Ovaj hotel je sagrađen u 16. stoljeću, a nekada je bio dvorac. Ima 43 luksuzne sobe i nalazi se u blizini Plaza de Armas. Posjeduje neprocjenjivu kolekciju od oko 300 umjetničkih djela.

12. Amerikalinjen - Oslo, Norveška

Početna cijena noćenja: 248 dolara.

Otvoren je u martu 2019. godine. Hotel je prvobitno sagrađen 1919. godine. Tada je služio kao odmaralište osoblju koje je radilo na kruzerima koji su plovili od SAD-a do Norveške. Odatle njegov sadašnji naziv. Interijer hotela predstavlja savršen spoj historije i moderne arhitekture. Riječ je o najnovijem luksuznom hotelu u Skandinaviji.

11. Alila Fort Bishangarh - Jaipur, Indija

Početna cijena noćenja: 281 dolar.

Drevna tvrđava Alila pretvorena je u turistički objekt. Hotel je smješten na granitnoj stijeni, odakle se iz svake sobe pruža prekrasan pogled na slikovite pejzaže Rajasthana. Obnova je trajala 10 godina, a korišteni su lokalni građevinski materijali.

10. Rosewood Luang Prabang - Luang Prabang, Laos

Početna cijena noćenja: 824 dolara.

Luksuzno zdanje sagrađeno je u džungli jugoistočne Azije. Priroda koja ga okružuje gostima pruža osjećaj spokojstva. Na raspolaganju su i luksuzne sobe sa zasebnim bazenima, kao i noćenje u šatoru na vrhu brda. Ipak, najveće atrakcije su rijeka koja teče kroz imanje i prelijepi vodopad.

9. Beau-Rivage Palace - Lausanne, Švicarska

Početna cijena noćenja: 423 dolara.

Otvoren je 1861. godine. Hotel se nalazi na obali Ženevskog jezera. Ugostio je mnoge poznate ličnosti kao što su Coco Chanel, Nelson Mandela i Tina Turner. Ima raskošne vrtove, luksuzne sobe, spa centar i dva restorana.

8. Monastero Santa Rosa Hotel & Spa - Amalfi, Italija

Početna cijena noćenja: 448 dolara.

Nekadašnji samostan iz 17. stoljeća danas je prestižni hotel s 20 apartmana. Smješten je na litici s koje se pruža prelijep pogled na Sredozemno more. Poznat je po luksuznom spa centru, ali i brojnim primamljivim sadržajima.

7. Rambagh Palace - Jaipur, Indija

Početna cijena noćenja: 327 dolara

Sagrađen je 1835. godine za kraljičinu omiljenu dvorsku damu. Kasnije je pretvoren u kraljevski pansion i lovački dom, da bi 1957. godine postao luksuzni hotel. Princ Charles i Jacqueline Kennedy boravili su u jednom od njegovih apartmana.

6. Royal Mansour - Marrakech, Maroko

Početna cijena noćenja: 1.223 dolara

Čak 1.500 radnika je tri godine gradilo hotel od tri sprata prema želji kralja Muhameda VI. Svaki apartman ima sjajne sadržaje. Jedan od najluksuznijih ima kućno kino, teretanu i spa centar, a noć u njemu košta i do 40.000 dolara.

5. Four Seasons Hotel at the Surf Club - Miami Beach, Florida

Početna cijena noćenja: 1.075 dolara.

Otvoren je u novogodišnjoj noći 1930. godine. Business Insider piše da je ugostio Elizabeth Taylor i Winstona Churchilla.

4. 1 Hotel West Hollywood - Hollywood, Kalifornija

Početna cijena noćenja: 598 dolara.

Od centra Los Angelesa udaljen je samo 11 minuta hoda. Hotel ima 285 soba i jedan je od najnovijih. Broj na samom početku njegovog naziva upućuje na hotelski lanac koji svoje smještajne kapacitete gradi od recikliranih materijala. Od tepiha do žarulja, sve je napravljeno od sekundarnih sirovina.

3. Taj Lake Palace - Udaipur, Indija

Početna cijena noćenja: 514 dolara

Palača iz 18. stoljeća posjeduje 65 soba i 18 apartmana. Smještena je na umjetnom otoku kojeg zapljuskuju vode jezera Pichola. Prvobitno je sagrađen kao odmaralište i lječilište princa. Nalazi se usred jezera, pa gosti do njegovih odaja dolaze privatnim plovilima.

2. Baur au Lac - Zürich, Švicarska

Početna cijena noćenja: 747 dolara.

U vlasništvu je švicarske porodice posljednjih 175 godina. Ima 119 soba, a gosti najviše uživaju u prelijepom parku. Tu je i luksuzni restoran Pavillion. Među poznatim gostima su Elton John i Joan Miró.

1. SLS Hotel - Beverly Hills, Kalifornija

Početna cijena noćenja: 392 dolara

Na Bahamima i u Miamiju postoje objekti prestižnog lanca SLS, a godine 2008. otvorili su hotel na Beverly Hillsu. Renoviranje je stajalo 22 miliona dolara. Prvobitno ga je dizajnirao Philippe Starck. Cilj SLS-a je da njegovi objekti odišu elegancijom i mladenačkim šarmom, pa hotel nazivaju "igralištem savremenog doba".