Zamijenite kopno vodom
18

Zavirite u najljepše plutajuće hotele na svijetu

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hoteli već decenijama stvaraju idealnu vezu između arhitekture i dizajna, međutim, rijetko se viđaju futuristički projekti poput plutajućih hotela. Osim što se odlično prilagođavaju na vodi i nevjerovatno izgledaju, ovakve građevine u potpunosti mijenjaju percepciju odmora.

Časopis Architectual Digest objavio je listu najljepših plutajućih hotela koju vam donosimo u nastavku.

Arctic Bath - Švedska

Hotel Arctic Bath u Švedskoj je fantastičan koncept odmarališta na vodi, a iza njeegovog dizajna stoje arhitekti Bertil Harström i Johan Kauppi. Riječ je o neobičnom plutajućem hotelu na rijeci Lule u švedskom dijelu Laponije koji oduševljava svojim unutrašnjim, ali ništa manje ni vanjskim dizajnom.

S obzirom na to da je izgled hotela inspirisan drvenim materijalom, ne čudi što je vanjski prostor ukrašen balvanima kao ni činjenica da je izgrađen od lokalnog drveta visoke kvalitete. Ljeti ovaj hotel "slobodno" pluta, dok zimi čvrsto stoji na ledu. Građevina je u obliku ptičijeg gnijezda, a u njemu se nalaze saune i welness, kao i šest romantičnih soba.

Taj Lake Palace - Italija

Hotel Taj Lake Palace u Udaipuru u Indiji jedina je od mnogih kraljevskih palača na tim prostorima u kojoj se može prespavati. Ovaj dvorac je izgrađen od bijelog mramora davne 1746., godine za princa Jagata Singha II, a obnovljen je 1970. i sada ima namjenu hotela. Moguće je da će ga mnogi prepoznati zbog filma James Bond. Privatnim gliserom ćete stići do ove raskošne oaze preko jezera Pichola.

U njemu su apartmani ukrašeni bogatim antikvitetima, kristalnim lusterima i rijetkim slikama. Na usluzi su batzler, vozač Jaguara iz 1948. godine i raskošne gozbe pripremljene korištenjem drevnih tehnika kraljevskog kuhanja što doprinosi tome da se svi gosti osjećaju poput kraljeva. Cijene iznajmljivanja apartmana se kreću od 300 američkih dolara.

King Pacific Lodge - Kanada

King Pacific Lounge u Kanadi zapravo je ogromna plutajuća avanturistička kuća s 34 sobe koje imaju spektakularan pogled na šumu i luku St. Johns. Osim predivne prirode koja okružuje hotel, turistima su na raspolaganju i brojne aktivnosti na otvorenom poput kajaka, planinarenje i ribolova.

Cijene se kreću od 3.892 američkih dolara po osobi za trodnevni all-inclusive boravak uključujući povratnu kartu iz Vancouvera, obroke, upotrebu ribarskih brodica i mnogih drugij pogodnosti.

The Floating Venice - Dubai

Uz najviše nebodere i najveći zatvoreni tematski park, Dubai je savladao umjetnost natprosječnih atrakcija. U ovoj godini svojoj biografiji će dodati još jedan impresivan projekt - odmaralište imena The Floating Venice (Plutajuća Venecija). Riječ je o prelijepom hotel inspirisan italijanskim dizajnom. Osmišljen je da podsjeća na baziliku San Marco i drugeih venecijanske znamenitosti, upotpunjen kanalima i gondolama.

Hotel će imati čak 24 bazena (neki su sa staklenim dnom), 12 plutajućih plaža i 414 apartmana raspoređenih na četiri nivoa (od kojih je 180 pod vodom). U međuvremenu, ispod palube nalaze se radnje, tri restorana i barovi, kao i prvi svjetski plutajući podvodni spa. Na više od 400.000 metara kvadratnih rasprostranjeni su koraljni grebeni koji su odlična prilika za istraživanje za one koji vole roniti.

Fingal - Škotska

Ovaj hotel u Edinburghu u Škotskoj nalazi se na brodu kraljevske jahte Britannia, koja je nekada bila u vlasništvu kraljevske jahte kraljice Elizabete II. Fingal je svoja vrata otvorio u januaru nakon fenomenalne obnove od 6,4 miliona dolara. Sadrži 23 besprijekorno uređene kabine s posebnim dizajnerskim detaljima, zatim, polirane drvene ploče, mesingani dijelovi namještaja i kožna uzglavlja na krevetu iznad kojih se nalazi nautička karta prilikom prve plovidbe morem 1963. godine.

Na gornjoj palubi se nalaze koktel bar i restoran, a do dvoetažnog centralnog prostora za društvene događaje dolazi se elegantnim zakrivljenim stepeništem. Cijene smještaja počinju id 390 američkih dolara i u nju je uključen škotski doručak.

Guntû - Japan

Japan je prepoznatljiv po svojim riokanima (tradicionalne gostionice koje se obično nalaze na selu), a Guntû spada među prvu takvu plutajuću građevinu koju je ova zemlja nedavno lansirala. Ovaj elegantni hotel ima 19 soba i kreće se duž kopnenog mora Seto u južnoj regiji Setouchi.

Ime je dobio po lokalnoj vrsti plavih rakova, a unutrašnji dizajn na najbolji način oslikava morsko okruženje. Sadrži brojne specifičnosti poput šanka za suši za šest mjesta, a kojeg vodi bivši kuhar Nobu, zatim, održavanje večernje čajanke, spa centar za opuštanje, lagani koktel barovi na otvorenom i mnogi drugi sadržaji. Cijene se kreću id 3.573 dolara za dvije noći.