Putovanja
40

Zavirite u antički grad Side, mjesto u kojem su živjele najljepše boginje i meduze

Piše: Maja Nukić
Side je prelijepo mjesto na Mediteranu koje se nalazi na malom poluotoku dugačkom samo 800 metara. Riječ je o antičkom gradu u kojem su živjele boginje, kao i Atina i Apolon, te glavnom trgovačkom mjestu rimskog doba.

Side ima dugu i bogatu historiju. Kroz vjekove je njegovom teritorijom prošlo dosta različitih ljudi i kultura, a sve to zbog njegovog dobrog strateškog položaja. Neki od stanovnika ovog grada bili su Hetiti, Persijanci, Egipćani i Rimljani. U antičko vrijeme ovaj gradić bio je savršen za trgovinu robovima zbog dugih pješčanih plaža koje su bile idealne za skrivanje pirata i trgovaca.

Side na turskom znači nar, pa se ova voćka može vidjeti na svakom koraku. Također, u vrijeme sezone, duž cijele obale prodaje se cijeđeni sok od nara.

Legenda kaže da je boginja Taurus, koja je živjela tu, izvela svoju kćerku Side u Manavgat da se igra s nimfama. U jednom trenutku Side je vidjela drvo s kojeg je otkinula grančicu i drvo je počelo krvariti. Bilo joj je žao i prepala se jer to nije bilo pravo drvo već nimfa koju su pretvorili u drvo. Za kaznu, Side je pretvorena u drvo nara.

Današnji grad Side spoj je starog i novog, odlikuju ga uske uličice u kojima su smještene suvenirnice, prodavnice, butici i ostalo. Postoje dvije pješčane plaže u samom mjestu, a brojni luksuzni hoteli, kafići i restorani gledaju na more. Također, u njemu se nalaze ostaci hramova i amfiteatra iz doba Rimljana.

Ruševine Apolonovog i Atininog hrama potječu iz 2. vijeka, a izvjestan broj stubova iz Apolonovog hrama sačuvan je i postavljen na svoja prvobitna mjesta. Najimpresivniji prizor u ovom gradu nesumnjivo je zgrada amfiteatra. Podignuta je u 2. vijeku n.e. i rimskog je dizajna (izuzev nekoliko jedva primjetnih grčkih detalja). Predstavlja jednu od najvećih grčko-rimskih ruševina u Maloj Aziji, a u njega se može smjestiti više od 15.000 gledalaca. U 5. vijeku amfiteatar je pretvoren u bogomolju. Tu su još i mnogobrojne ruševine među kojima su biblioteka, agora i bizantijska bazilika.

Na vrhovima stubova Apolonovog hrama nalaze se glave meduza. Legenda kaže da je to lik jedne od tri sestre koje su živjele u hramu - Meduze, jer je u tom hramu imala odnose s bogom mora Posejdonom, što je Atinu naljutilo i odlučila ju je pretvoriti u meduzu. Prema pričama, meduze pretvore u kamen svakog onog ko ih pogleda u oči, a poznate su po kosi koju čine zmije.

Ono što je karakteristično za Side jeste da se u ovom malom gradu ne možete izgubiti upravo zbog toga što je riječ o poluotoku. I ovdje je sve prilagođeno turistima, kao i u svakom gradu na truskom dijelu obale Sredozemnog mora. Specifičnost ovog grada je i turski sladoled zvani dondurmu, a pri kupovini prodavači obavezno naprave mali show program kako bi privukli što više turista. Onaj ko izdrži, dobije sladoled gratis. Turski sladoled ima dva posebna sastojka - salep prah, koji mu daje gustinu i mastiku, vrstu smole od mediteranskog drveta za rastezljivost. Ovi dodaci čine da se dondurmu ne topi, kao što je slučaj s ostalim sladoledima, a veoma je ukusan.

Ukoliko niste ponijeli keš, nije nikakav problem, jer u svakoj mjenjačnici možete podići novac. Dovoljno je da imate karticu, a minimalan iznos za podizanje je 50 eura. O suncu i toploj klimi ne trebamo ni govoriti, jer Side pripada regiji Antalije u kojoj je više od 300 sunčanih dana u godini.