Turski St. Tropez
0

Zašto posjetiti Bodrum: Tačka u kojoj se spajaju historija i nevjerovatne prirodne ljepote

L. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Želite li kombinovati odmor, istraživanje arheoloških nalazišta i muzeja, ali i sjajan noćni provod - birajte odmor u Bodrumu. Popularno ljetovalište svake godine privuče nekoliko stotina hiljada turista koji dolaze uživati u kristalno čistoj vodi Egejskog mora.
U periodu kada se velike i male svjetske destinacije takmiče koja će prva privuči pažnju turista i ponuditi nešto što neko drugi već nije pokušao prodati, nije nimalo jednostavno odabrati lokaciju na kojoj ovog ljeta možete napuniti baterije. Ne pomaže ni red barijera koji se pojavljuju u obliku strogih epidemoloških mjera, komplikacija na granicama, različitim vrstama testova i vakcina...

Turisti širom svijeta se polako navikavaju na "novo normalno" i veliki broj njih odlučio je iskoristiti ljetni period za putovanja. No, govoreći o stanju u našoj zemlji, pored već uobičajenih posjeta hrvatskoj i crnogorskoj obali, bosanskohercegovački turisti sve više biraju ljetne aranžmane na turskoj obali, a kao glavne razloge za ovu odluku navode sjajnu ponudu i uslugu za vrlo niske cijene.

Iako je na turskoj obali mnogo gradova o kojima bi se moglo pisati, ovog puta donosimo priču iz Bodruma ili, kako ga još zovu, turskog St. Tropeza.

Šta je potrebno za ulazak u državu? Za posjetu Turskoj pripremite HES kod, negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji.

Obalu Bodruma zapljuskuje kristalno čisto Egejsko more (Foto: Shutterstock)
Obalu Bodruma zapljuskuje kristalno čisto Egejsko more (Foto: Shutterstock)

Sa nešto više od 30.000 stanovnika, Bodrum predstavlja jedan od najnaseljenijih gradova na turskoj obali. Zbog izuzetno bogate ponude i nevjerovatnih prirodnih ljepota na godišnjem nivou ga posjećuje nešto više od milion turista iz svih dijelova svijeta.

Cijene hotela kreću se od 150 KM za noć (tri zvjezdice) do 500 KM za noć (pet zvjezdica). Odlučite li prelistati ponude turističkih agencija, sedam noćenja u Bodrumu platit ćete približno 1.200 KM.

Obalu koju zapljuskuje Egejsko more krase bijele kućice s plavim prozorima. Prema objašnjenju turističkog vodiča - stanovnici su odabrali ove boje jer temperature na obali nekada rastu toliko visoko da boravak u gradu postaje nepodnošljiv te građani spas od vrućine traže u svojim domovima. Bijela boja najmanje privlači sunce te je samim time savršen odabir za kakvu-takvu zaštitu od sunca. S druge strane, s obzirom da se grad nalazi u blizini šume, prozori na kućicama su obojeni plavom bojom jer ona odbija i rastjeruje životinje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

No upravo je zbog ovih kućica Bodrum jedno od najviše fotografisanih mjesta u Turskoj. Nalikuju kockicama šećera koje se kotrljaju ka moru te su stisnute jedna uz drugu kako bi kreirale ugodan hlad.

Odlučite li prošetati jednom od bodrumskih ulica, ne propustite priliku da potražite i protrljate plavo oko, koje se smatra talismanom protiv loše sreće i uroka. Postavljeno je na svim prodavnicama, restoranima i kafićima, te je posebno vidljivo i u zidovima i pločniku u starom dijelu grada.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bodrum je jedna od onih lokacija čija će vas ljepota oduševiti u tolikoj mjeri da ćete o njoj mjesecima kasnije pričati porodici, poznanicima i prijateljima. S takvih putovanja obično nosimo mnoštvo suvenira, pa zbog toga ostavite prazan prostor u koferima jer ćete u centru Bodruma pronaći bogatu ponudu odjeće, ćilima, suvenira, začina...

Raznolika ponuda suvenira pomoći će vam da na sjajan način ilustrujete priču o boravku u rodnom gradu oca historije - Herodota. Naravno, pripremite se za "cjenkanje" koje, sudeći po tvrdnjama lokalnih turističkih vodiča, itekako zabavlja vlasnike prodavnica.

Teatar Bodrum (Foto: Shutterstock)
Teatar Bodrum (Foto: Shutterstock)

Govoreći o Herodotu, ukoliko ste jedna od onih osoba kojima odmor predstavlja slobodan prostor za učenje novih stvari - obradovat će vas informacija da Bodrum nudi pregršt sjajnih historijskih lokacija. Naprimjer, jeste li znali da se u ovom gradu može posjetiti jedno od sedam izvornih svjetskih čuda? Za samo tri eura možete posjetiti grobnicu kralja Mausolosa. Za posjetu dvorcu Svetog Petra odvojite minimalno dva sata, a usput svratite i u Muzej podvodne arheologije.

Preporučujemo i posjetu teatru Bodrum, s čijeg se vrha pruža fantastičan pogled na more i obližnje planine. Kada je tek izgrađen mogao je primiti oko 13.000 gledatelja, dok je danas taj broj nešto manji. Ipak, i dalje se koristi za održavanje koncerata i predstava.

I vjerovatno će vam, dok šetate bodrumskim ulicama i udišete čist morski zrak, atmosfera nalikovati šetnji nekom od grčkih ulica. Ako pritom poželite da uporedite koliko su turska obala i grčki otoci zaista slični, spremite pasoš i ukrcajte se na jedan od vrlo jeftinih brodova koji vode na dnevni izlet do obližnjih grčkih ostrva.

Za one koji odmor vide kao priliku da se od jutra do mraka opuštaju na plaži, Bodrum nudi kilometre javnih i privatnih površina, koje su ispunjene raznolikim restoranima i kafićima. Slično Marmarisu, i u Bodrumu 24 sata u danu možete pronaći otvorene objekte za hranu, piće ili igru. Stoga, ako ste u potrazi za takvim tipom odmora - u Bodrumu vas čeka dovoljno hlada ispod palmi, toplo i kristalno čisto more, šljunkovite i pješčane plaže, bogata gastronomska ponuda i sjajna turska kafa za početak dana.