|

Zahvaljujući Disneylandu i drugim parkovima Azija postaje turistički centar

Zahvaljujući Disneylandu i drugim parkovima Azija postaje turistički centar
3
Klix.ba
25.6.2013. u 13:39
1
komentara
3

dijeljenja
Zahvaljujući Disneylandu i drugim parkovima Azija postaje turistički centar
Tematski parkovi poput Disneylanda širom Azije mogli bi preuzeti posjetitelje iz cijelog svijeta, koji su do sada išli u Sjevernu Ameriku, jer nude integrirana naselja koja sadrže miks kasina, maloprodajnih objekata i objekata kulture.
Očekuje se i skorašnje otvaranje najvećeg tematskog parka u Kini, koji će sigurno povećati broj posjeta azijskom kontinentu.

Prema analitičarima koji su analizu objavili u studiji Theme Index 2012, posjećenost u 20 top azijskih tematskih parkova se povećala za blizu šest posto u prošloj godini, posjetilo ih je 108,7 miliona osoba.

Iako je izgradnja većine parkova u Tokiju dodatno podstaknuta oporavljanjem nakon cunamija, njihov rast u Aziji je uzrokovan i velikim dodacima postojećim parkovima poput Hong Kong Diseny i Songcheng Park u Hangzhou.

Upravo su Hong Kong Disney i Universal Studios Japan napravili nezaboravne performanse prošle godine te su zabilježili rast posjeta od 15 posto u odnosu na 2011. godinu.

Očekuje se da će otvaranje Shanghai Disneyja 2015. godine privući 10 miliona posjetilaca samo u prvoj godini, što će biti znatan napredak u odnosu na parkove u Sjevernoj Americi, predviđaju analitičari.

Tematski parkovi u Sjevernoj Americi ostvaruju rast zahvaljujući dodacima poput Zemlje auta u Disney California Adventureu i Transformersa u Universal Studios u Hollywoodu.

Evropa koja je još u recesiji imala je vrlo malo povećanje posjeta.

Od 25 top tematskih parkova na svijetu 12 se nalazi u Californiji i Floiridi, devet u Aziji i četiri u Evropi.

Posjete u 2012. godini:

1. Magic Kingdom, Walt Disney World, Florida, 17,5 miliona
2. Disneyland, California, 15,9 miliona
3. Tokio Disneyland, Tokio, 14,8 miliona
4. Tokio Disney Sea, Tokio, 12,6 miliona
5. Disneyland Paris, Marne-La Vallee, Francuska, 11,2 miliona.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...