Putovanja
15

Zabava na španski način: La Baneza - gradić koji nikada ne spava

Tekst i foto: A. Delić i J. Begić
La Baneza je grad na sjeverozapadu Španije i dio je pokrajine Castilla i Leon. Od Madrida je udaljen oko 370 kilometara, a od Barcelone 820. U ovom gradiću živi 11.000 ljudi, što ga čini jednim od manjih u pokrajini.

La Baneza je najpoznatija po Karnevalu i Motocrossu, koji se svake godine održava na gradskim ulicama. Ono što La Banezu povezuje sa Bosnom i Hercegovinom je prijateljski odnos koji traje od početka agresije na BiH.

Osim humanitarne pomoći koju je narod Španije slao u BiH, od 1997. godine svakog ljeta grupa djece iz BiH boravi u La Banezi počašćena izuzetnim gostoprimstvom domaćih porodica.

Prilikom mog prvog dolaska ovdje, 1997. godine, u to sam se lično uvjerio, a prijateljstvo koje je ostvareno tada traje i 16 godina poslije.

Mladi u ovom dijelu Španije ljeta provode kod kuće, s obzirom na to da je nezaposlenost ove kategorije društva između 30 i 40 posto. Iako ne postoje udruženja koja bi podržala i promovisala njihov aktivizam, dane odmora provode u dobrom raspoloženju i sa dobrim osjećajem za organizaciju i druženje.

Posebno me je zainteresovao fenomen zvani peňa (penja – iznajmljena garaža ili manji prostor za zabave).

Svako društvo organizira svoju penju. Iznajme garažu, kupe hranu i piće, a članovi određene penje naprave majice i bedževe sa imenima i drugim njima bitnim obilježjima.

Obilježavanje praznika Asuncion, koja se smatra zaštitnicom La Baneze, počinje 15. augusta. Kao izgovor za fiestu, mladi svake godine praznik počnu obilježavati pet dana prije i nastave pet dana poslije zvaničnog datuma.

Svakoga dana u gradu aktivno je više od 100 penja, a navečer se svi okupe u jednoj penji, gdje domaćini prodaju gostima pića po promotivnim cijenama, uz besplatnu hranu. Na taj način, održavaju se dobre prijateljske veze, a fieste potraju do ranih jutarnjih sati.

Tradicionalno piće koje se konzumira na ovim zabavama je Sidra, piće od jabuke specifičnog okusa, a specifičan je i način na koji se toči.