{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za vrijeme okrutnih zima u Mongoliji, temperature se spuštaju i do -45 stepeni

21.5.2015. u 22:15
20
41
Za vrijeme okrutnih zima u Mongoliji, temperature se spuštaju i do -45 stepeni
20
Zime u Mongoliji su duge i okrutne, a temperature variraju između -20 i -45 stepeni celzija. Iz tog razloga se većina turista ovu zemlju odlučuje posjetiti u ljetnom periodu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ipak, fotograf Dheera Venkatraman odlučio je zabilježiti predivne nomadske predjele prekrivene zimskim pokrivačem koji se zadrži sve do ljeta.

Mongolija je vrlo rijetko naseljena zemlja stepa, planina i pustinja, a još u antičko vrijeme su je zbog nestvarno surove klime naseljavala gotovo isključivo nomadska plemena stočara

Zbog suhe, izraženo kontinentalne klime tokom godine temperatura oscilira. Zimi prosječna dnevna temperatura kreće se oko -25°C, ali se zna spustiti i do -45 stepeni, a ljeti je prosječna +25°C, zbog čega su razlike 2-3 puta veće nego u zapadnoj Europi.

I razlike u prosječnim temperaturama između dana i noći su neobično velike, dok one između zime i ljeta dosižu čak 100°C. To je razlog zbog kojeg se u Mongoliji nalaze najjužnija područja trajno zaleđene zemlje koja se, osim gornjih nekoliko centimetara, nikada ne odledi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: