Ljepote domovine
209

Vodopadi Hercegovine: Od Kravica, Koćuše i Čeveljuše zastaje dah

Klix.ba
Kravice (Foto: Shutterstock)
Kravice (Foto: Shutterstock)
U toku je najčudnija turistička sezona ikada, a mnogi Bosanci i Hercegovci alternativu ograničenom izboru mora i ljetovališta traže na destinacijama unutar naših granica.

Turistički agent Igor Porobija donosi nam još jedan prijedlog putovanja u (Bosni i) Hercegovini, a ovaj put vas vodi do najljepšihše (bosansko)hercegovačkih vodopada.

Kravice

Kada u istoj rečenici spojimo "Hercegovina“ i "vodopad“, Kravice se nameću same od sebe kao prva asocijacija. Jedan od najtraktivnijih prirodnih fenomena Bosne i Hercegovine smješten je na rijeci Trebižat, a najbliže mjesto su Studenci. Raspon slapova širine je oko 120 metara sa visinom koja varira od 26 do 28 metara, a preko sedronosnog sloja izraslo je više vrsta biljaka koje daju dodatnu čar ovom nevjerovatnom prizoru prirode.

Cijena ulaznice za Kravice je 10 KM za odraslu osobu, 5 KM za djecu 7-18 godina, uz napomenu da je ulaz besplatan za mlađe od 7 godina. Bitno je naglasiti da cijena uključuje i posjete vodopadu Koćuša i muzeju samostana na Humcu.

Jeste li znali? Muzej u franjevačkom samostanu Humac u Ljubuškom osnovan je 1884. godine te je najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, a postavka obuhvata periode od kamenog doba do današnjih dana.
Koćuša (Foto: Andrea Jakisa)
Koćuša (Foto: Andrea Jakisa)

Koćuša

Vodopad Koćuša, jedna od nažalost zapostavljenih prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine također je dio toka rijeke Trebižat, preciznije, nalazi se na rijeci Mlade koja niže od slapa mijenja ime u Trebižat. Slap je udaljen oko 10 kilometara od Ljubuškog, visine je 5 metara, a širine oko 50 metara, a dodatnu ljepotu prirodnog fenomena čine stoljećima taložene sedimentne stijene. Koćuša je fantastično mjesto za predah u prirodi, a u blizini vodopada možete potržiti i osvježenje u nekom od ugostiteljskih objekata.

Koćuša (Foto: Andrea Jakisa)
Koćuša (Foto: Andrea Jakisa)
Jeste li znali? Iako postoji više teorija, ime rijeke Trebižat najvjerovatnije dolazi od "Il Trebizzato“, arhaične italijanske riječi za jegulju kojom je ova rijeka osobito bogata
.

Čeveljuša

Čeveljuša se također nalazi na rijeci Trebižat, a kao i za Koćušu, slobodno je možemo nazvati potcijenjenim prirodnim bogatstvom Bosne i Hercegovine, a tome dodatno doprinosi prilično zabačena lokacija vodopada. Čeveljuša se nalazi blizu mjesta Hrašljani, a u vrelim ljetnim danima je popularno okupljalište lokalnog stanovništva. Ovo zabačena lokacija daleko od današnje „vreve“ i ubrzanog načina života pravo je mjesto odmora za dušu i tijelo.

Čeveljuša (Foto: Andrea Jakisa)
Čeveljuša (Foto: Andrea Jakisa)
Za one koji žele više! Oni koji žele više od odmora mogu uživati u kanu safari ponudi na rijeci Trebižat. Tiha i mirna rijeka ima i nešto brže i dinamičnije dionice, no, kanu safari je pogodan za sve generacije i uzraste i zasigurno će vaš boravak u Hercegovini učiniti zanimljivijim.

Iskoristite bogastva Hercegovine i ljepota toka rijeke Trebižat za predah u ovim vrućim ljetnim danima i obavezno planirajte dalja putovanja i upoznavanja bogatstava Bosne i Hercegovine.