{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Vodič kroz nacionalni park na klingonskom

S
30.7.2010. u 22:53
0
1
Vodič kroz nacionalni park na klingonskom
0
Vodič kroz nacionalni park na klingonskom
Od 22. augusta australski nacionalni park Jenolanske pećine pružat će vam mogućnost da slušate vodič na klingonskom, izmišljenom jezikom vanzemaljaca iz serije "Zvjezdane staze".
Pri obilascima pećine Nettle priče o njenoj historiji i značaju se mogu slušati na osam jezika. Inače, pećinu godišnje posjeti između 150.000 i 200.000 turista.

"Mislili smo da bi bilo interesantno uvesti još jedan jezik, pa makar i izmišljeni", rekao je za CNN David Hay, direktor Inicijative za kulturu Jenolanske pećine. "Razmatrali smo da dodamo drugi najčešće korišteni izmišljeni jezik na svijetu poslije esperanta, a to je klingonski".

Hay je izjavio da dodavanje klingonskog nije rezultat nasumičnog izbora. 90-ih godina dva pisca scenarija za seriju "Zvjezdane staze" posjetili su pećinu i nazvali brod u 1992. epizodi "USS Jenolan".

U julu dvojica mladića koji su učili klingonski posjetili su pećinu i preveli englesku verziju vodiča na taj jezik, te to snimili u studiju u Sydneyu.

Institut za klingonski jezik ima oko 2.500 članova u 50 država.

"Mislim da su ljudi veoma zainteresirani za ovaj jezik, a mi smo im omogućili još jedan način da u njemu uživaju", rekao je Hay. "Ovo je dobra šansa da i drugi čuju klingonski i da ga učinimo dostupnim onima koje to zanima."


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: