{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlašić među kandidatima za 7 novih čuda prirode

S
7.1.2009. u 10:14
0
20
Vlašić među kandidatima za 7 novih čuda prirode
0
Vlašić među kandidatima za 7 novih čuda prirode
Više od 200 spektakularnih lokacija širom planete Zemlje ući će u izbor za novih sedam čuda prirode. Među njima će se, kako su u srijedu najavili organizatori, naći i Grand Canyon, Mount Everest te jezero Loch Ness u Škotskoj.
Iz 222 zemlje svijeta upućena je 261 nominacija, a među kandidatima su neki od najpoznatijih planinskih vrhova, jezera i drugih atrakcija kao što su Veliki koralni greben i Slapovi na Nijagari, saznaje AP.

Planina Vlašić kod Travnika nalazi se među nominovanim evropskim planinama, a organizatori očekuju da će na oficijelnoj web stranici izbora svoj glas uputiti preko milijardu ljudi, kako bi se dobilo 77 polufinalista.

"Pozivamo ljude širom svijeta da pokažu koliko cijene prirodu i to tako što će se udružiti da obilježe najizvanrednije lokacije na planeti", izjavila je Tia Viering, glasnogovornica kapmanje "Novih 7 čuda".

Ova neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj putem interneta prikupila je 441 nominaciju otkako je 2007. kampanja pokrenuta.

Glasovi se na njihovoj stranici mogu uputiti do 7. jula, a registracija glasača spriječit će ljude da glasaju više puta.

Među četvrtfinalistima nalaze se i neke javnosti manje poznate lokacije, kao što je vulkan Yasur na otoku Vanuatu u južnom Pacifiku, te gigantski monolit Zuma Rock u Nigeru.

U julu lista će biti svedena na 21 finalistu, a sedam pobjednika bit će izabrano u novom krugu javnog glasanja koje će trajati do 2011. i to putem interneta, telefona i SMS poruka.

Ranije je oko 100 miliona ljudi glasalo za sedam svjetskih čuda koje je napravila ljudska ruka. Na tom takmičenju pobjedili su: Piramide u Gizi u Egiptu, Talijanski Koloseum, Kineski zid, Taj Mahal u Indiji, Petra u Jordanu, statua Isusa Krista u brazilskom gradu Rio de Janeiru, Machu Picchu u Peruu, te piramida Chichén Itzá u Meksiku.

Odabir svjetskih čuda fascinira ljude već stoljećima. UNESCO tako stalno nadopunjuje svoju Listu spomenika prirode koja trenutno broji 878 mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: