Kampanja "New 7 Wonders"
0

Vlašić među kandidatima za 7 novih čuda prirode

Sarajevo-x.com
Više od 200 spektakularnih lokacija širom planete Zemlje ući će u izbor za novih sedam čuda prirode. Među njima će se, kako su u srijedu najavili organizatori, naći i Grand Canyon, Mount Everest te jezero Loch Ness u Škotskoj.

Iz 222 zemlje svijeta upućena je 261 nominacija, a među kandidatima su neki od najpoznatijih planinskih vrhova, jezera i drugih atrakcija kao što su Veliki koralni greben i Slapovi na Nijagari, saznaje AP.

Planina Vlašić kod Travnika nalazi se među nominovanim evropskim planinama, a organizatori očekuju da će na oficijelnoj web stranici izbora svoj glas uputiti preko milijardu ljudi, kako bi se dobilo 77 polufinalista.

"Pozivamo ljude širom svijeta da pokažu koliko cijene prirodu i to tako što će se udružiti da obilježe najizvanrednije lokacije na planeti", izjavila je Tia Viering, glasnogovornica kapmanje "Novih 7 čuda".

Ova neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj putem interneta prikupila je 441 nominaciju otkako je 2007. kampanja pokrenuta.

Glasovi se na njihovoj stranici mogu uputiti do 7. jula, a registracija glasača spriječit će ljude da glasaju više puta.

Među četvrtfinalistima nalaze se i neke javnosti manje poznate lokacije, kao što je vulkan Yasur na otoku Vanuatu u južnom Pacifiku, te gigantski monolit Zuma Rock u Nigeru.

U julu lista će biti svedena na 21 finalistu, a sedam pobjednika bit će izabrano u novom krugu javnog glasanja koje će trajati do 2011. i to putem interneta, telefona i SMS poruka.

Ranije je oko 100 miliona ljudi glasalo za sedam svjetskih čuda koje je napravila ljudska ruka. Na tom takmičenju pobjedili su: Piramide u Gizi u Egiptu, Talijanski Koloseum, Kineski zid, Taj Mahal u Indiji, Petra u Jordanu, statua Isusa Krista u brazilskom gradu Rio de Janeiru, Machu Picchu u Peruu, te piramida Chichén Itzá u Meksiku.

Odabir svjetskih čuda fascinira ljude već stoljećima. UNESCO tako stalno nadopunjuje svoju Listu spomenika prirode koja trenutno broji 878 mjesta.