Putovanja
0

Vila Giannija Versacea otvorena za posjetioce

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vila u Miamiju, u kojoj je talijanski modni dizajner Gianni Versace živio i umro, dosad je bila otvorena samo za privilegovane. Ondje su, prije njegove smrti, odsjedali nekadašnji slavni prijatelji. Ipak, danas su njena vrata širom otvorena svima koji imaju dovoljno novca.

Prethodno je vila bila pretvorena u privatni klub u koji su mogle ući samo osobe s pozivnicama. Nakon toga, mogli su doći i drugi, a danas svi koji mogu i žele platiti 65 dolara samo za obilazak.

"Što više ljudi pustite unutra, to ih više želi ući", objašnjava ovaj domino efekat Elisa Brinkworth, glasnogovornica Case Casuarine, kako se slavni posjed zove.

Ipak, razgledanje vile i uživanje u obrocima koji se ovdje služe, kao ni noćenje u jednoj od deset soba, nisu nimalo jeftini. Ipak, ova kuća veoma je privlačna ljudima baš zbog svoje dugo čuvane privatnosti, zaključuje novinar AP-a.

Turisti koji prolaze ispred ne propuštaju priliku da zabilježe taj momenat fotoaparatom, ali samo oni koji uđu unutra imaju priliku osjetiti pravu čar. Svaki detalj veoma je intiman u ovoj vili građenoj na tri sprata u mediteranskom stilu.

Versace ju je kupio 1992. godine zajedno sa obližnjim hotelom i značajno ih renovirao, dodajući svuda "nešto svoje", što se može vidjeti i po talijanskim mozaicima od zlata i Versace logu. Prolaskom tuda posjetioci mogu saznati gdje je to slavni dizajner proveo svoje posljednje momente do kobnog utorka u julu 1997., što je tema o kojoj se ovdje ne govori mnogo. Podsjetimo, tada ga je usmrtio serijski ubica, koji je potom izvršio samoubistvo.

Kuća više ne pripada porodici Versace. 2000. godine prodata je tajkunu iz oblasti telekomunikacija Peteru Loftinu koji je postepeno privatni posjed učinio javnim, vodeći računa da zadrže izgled iz doba kad je tu živio Versace.

I dok u prizemlju turisti mogu uživati u razgledanju uz klasičnu muziku i miris cvijeća u sobama, spratovi su dozvoljeni samo privilegovanim članovima privatnog kluba.