Osnovan u 12. stoljeću
99

Uživajte u impresivnim snimcima Dresdena, grada u kojem je nastala "Oda radosti"

S.H.P.
Glavni i najveći grad njemačke savezne pokrajine Saske Dresden smješten je u dolini rijeke Elbe. Ima gotovo pola miliona stanovnika. Ovaj grad su u 12. stoljeću osnovali Slaveni i prvobitno se zvao Drežďany.

Za vrijeme Fridrika Augusta, kneza Saske i kralja Poljsko-litvanske unije (August II Jaki), početkom 18. stoljeća u gradu se počela razvijati umjetnost. Naime, knez je u ovaj grad dovodio umjetnike iz cijele Evrope pa je tako u njemu Friedrich Schiller napisao tekst Ode radosti, a za vrijeme Napoleonovih ratova Dresden je bio baza francuske vojske.

Svoja najveća oštećenja grad je doživio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ovo je bio najbombardovaniji grad u Evropi. Britanske i američke snage su između 13. i 15. februara 1945. provele bombardovanje u kojem je grad razoren do temelja.

Budući da je Dresden uvijek bio grad umjetnosti i kulture, mnogi spomenici su obnovljeni nakon rata. Najpoznatija je zgrada opere Semperoper te protestantska crkva Frauenkirche koja je izgrađena 1743. godine, a obnovljena tek 2005. godine. Sačuvan je i drezdenski dvorac iz 15. stoljeća.

U gradu su djelovali brojni poznati umjetnici: Richard Wagner, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, Oskar Kokoschka, Richard Strauss, Gottfried Semper i Gret Palucca.

U savremenom dobu Dresdena nikle su i moderne građevine za koje su bili zaduženi arhitekti Daniel Libeskind i Norman Foster. Neke od najznačajnijih građevina su nova Palača kulture i Plavi most preko Elbe.

Uživajte u videu Citiesa i nekim od glavnih atrakcija ovog grada.