Odmor na Tajlandu
54

Uz ove mjehure u džungli možete spavati sa slonovima i doživjeti neponovljivu avanturu

DP
Foto: Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort
Foto: Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort
Jedinstveno iskustvo čeka vas na Tajlandu gdje je jedno odmaralište našlo savršeni recept da vam pruži pun doživljaj i ujedini vas s prirodom.

Slonovi ne spavaju dugo i jako su glasni dok jedu i obavljaju nuždu i to su shvatili svi koji su proveli barem jednu noć u Jungle Bubblesu u Chiang Raiju u Tajlandu. Ova dva luksuzna apartmana nalaze se u odmaralištu Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort, odmah pored obora tri velike odrasle ženke slona, piše CNN.

Gosti mogu sjediti u svojim apartmanima i promatrati slonice kako se igraju sa strateški pozicioniranim "igračkama" koje vise s drveća i kako kidaju koru i grane sa stabala praveći veliku buku.

Velika količina šećerne trske nalazi se u blizini mjehura zbog čega su slonovi jako često tu pa posjetitelji mogu uživati promatrajući ih.

Neponovljivo iskustvo

Ova dva mjehura su u ponudi kao dodatno "iskustvo" ako ste došli u obližnje odmaralište na odmor i jedna noć u njima košta 563 dolara za dvije osobe.

Gosti se kupe iz lobija svog smještaja pred zalazak sunca i voze prašnjavom cestom u džipu s otvorenim krovom do mjehura u kojima će prenoćiti. Nedugo po dolasku, osoblje im uručuje košaru za piknik punu sendviča i drugih hladnih jela koja će im trebati tokom večeri. Pravila o izbjegavanju kontakta sa slonicama su stroga i zabranjeno im je davati ikakvu hranu. 

Koliko su mjehuri udobni?

Oba su mjehura klimatizirana i svaki zauzima po 22 kvadratna metra. U njima se nalazi luksuzan namještaj, veliki bračni krevet i malo kupaonica s WC školjkom i tušem, a tu su i dvije stolice i stol za "večeru sa slonovima". U apartmanu nema televizora jer su slonice glavne zvijezde showa.

Ako imate lak san, tu su maske za oči jer ovdje noću može biti jako svjetlo. Ipak, kako slonovi u zarobljeništvu spavaju kratko, od četiri do šest sati dnevno, tokom noći je moguće da vas probude dok budu jeli ili obavljali nuždu.

Na krevetima se nalaze zavjese koje možete razvući i da imate privatnost ako ujutro ne ustanete prije nego što čuvari dođu dati doručak slonovima.

Početna greška mjehura

Ideja za Jungle Bubblesa potekla je od glavnog menadžera odmarališta Gaudérica Haranga, koji je na ovom položaju godinu i po dana. On je želio pomaknuti granice i gostima pružiti jedinstveno iskustvo koje je u skladu s modernim luksuznim očekivanjima.

Da bi ovi mjehuri bili sigurni za posjetitelje, morali su se ispuniti jako visoki standardi. 

"Kako je naše odmaralište poznato kao prvoklasno mjesto, morali smo se uvjeriti da će i u mjehurima iskustvo ispuniti standarde luksuza i sve što naši gosti očekuju od nas", kaže Harang.

Kada su mjehuri sagrađeni, on je bio prvi koji ih je isprobao.

"Na sjeveru Tajlanda mi imamo jako raznovrsnu klimu, drugačiju nego u ostatku zemlje. Iako je zima kratka, ona je jako hladna. Kada su mjehuri bili spremni, u decembru, ujutro je bilo šest stepeni Celzija i ja sam se zaledio tokom noći. Nije bilo klime. Osim toga, kako sam bio u džungli, gdje je vlažnost velika, mjehuri su se napunili vodom. Probudio sam se u 3 ujutro, mokar i promrzao", govori on.

Zbog toga su sada mjehuri opskrbljivani klimom, grijačem prostora i uređajem koji reguliše vlažnost zraka pa je u njima boravak ugodan tokom svih godišnjih doba.

Izbor pravih slonova

Još jedan problem bio je izbor slonova koji će boraviti u zarobljeništvu. Osim što su morali odlučiti koliko slonova će lagodno živjeti u ograđenom prostoru, morali su i izabrati prave slonove koji će željeti biti jedni s drugima. Naime, slonovi su jako društvena bića i vežu se više za neke pripadnike svoje vrste. Sve tri slonice stigle su u ovo odmaralište od 2006. do 2010. godine pa je tim ljudi koji se brinu o njima imao vremena upoznati se s njihovim karakterom.

Dugo su ih promatrali i došli do zaključka da ova tri slona vole biti zajedno, a da su dva od njih nerazdvojna zbog čega bi im odvajanje teško palo.

Unutrašnjost odmarališta

Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort nalazi se na rubu zapadne granice Tajlanda. U okviru odmarališta nalaze se dva restorana, Sala Mae Nam i Baan Dhalia, koji služe italijansku hranu, dok su dva kafića koja se nalaze uz bazen, Elephant Bar i Opium Terrace, specijalizirana za raznovrsna pića.

Prostrane sobe, dekorirane u tradicionalnom tajlandskom stilu, imaju terase koje gledaju na Laos i Mjanmar, koji se mogu posjetiti tokom boravka u odmaralištu.

Osim putovanja u ove dvije države, u aktivnosti odmarališta spadaju vožnja brodom po rijeci, spa tretmani, satovi kuhanja, kao i vožnja po obližnjim selima u prisutnosti vodiča.