Putovanja
73

Utočište za strance: Grad u kojem žive stanovnici iz 187 različitih zemalja svijeta

Klix.ba
Foto: BBC
Utočište za strance i voljeni dom za lokalno stanovništo - Ženeva je grad koji privlači ljude iz cijeloga svijeta zbog svojih ekonomskih mogućnosti, ljepota jezera i pogledom na Mont Blanc. Dom je za više međunarodnih organizacija, kao što su Crveni križ i UN, od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. Više od 40 posto mještana su došli van Švicarske, a BBC donosi priču o gradu u kojem je zastupljeno stanovništvo iz 187 različitih zemalja svijeta.

Uprkos međunarodnim utjecajima, Ženeva i dalje polaže pravo na svoj poseban karakter i historiju. U 16. stoljeću, John Calvin, veliki protestantski reformator, ostavio je mnoge revolucionarne propovjedi na ovom prostoru.

U Ženevi je rođen i Henri Dunant, sljedbenik kalvinističke vjere, koji je pomogao osnovati Crveni križ u ovom gradu 1863. godine. Ova humanitarna ideja bila je inspiracija za prvu Ženevsku konvenciju 1864. godine.

"Mještani su vrlo opušteni, ali su prilično konzervativni kada je u pitanju komunikacija s nekim ko nije porijeklom iz njihovog grada", rekao je Nijazi Gunay, porijeklom iz Turske, koji u Ženevi živi već 15 godina.

Cedric Viquerat, porijeklom iz Ženeve, koja sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, priznala je da je sa svojim gradom ostala u dobrim odnosima, ali da on ponekad može biti "težak" za nove stanovnike.

"Međutim, za sve je potrebno vrijeme i način prilagođavanja“, dodala je ona.

Bez obzira na porijeklo, svi stanovnici tokom ljeta uživaju na Ženevskom jezeru i na Jet d'Eau – fontani u Ženevi visokoj 140 metara. Ova dva mjesta inače su među najpoznatijim znamenitostima u Švicarskoj.

"Možete plivati u jezeru, ručati pod vedrim nebom i družiti se s mještanima, a u isto vrijeme uživati u prekrasnom pogledu", kazala je Cedric Viquerat.

Grad je podijeljen na lijevu i desnu stranu. Na lijevoj obali ima mnogo barova i trendi restorana, a u blizini se nalaze luksuzni dućani, kao što je La Rue Du Rhone i trgovine poznatnih švicarskih satova Na desnoj obali se nalazi glavna željeznička stanica i dom je crvenih fenjera, koji noćnom životu ovoga grada daju poseban dašak.

Mjesto za stanovanje

Gotovo svi stanovnici žive u stanovima. Većina zgrada je relativno stara, a novija gradnja se nalazi između njih.

"Historijske zgrade u Starom gradu i naselje Eaux Vives imaju švicarski šarm s kamenim ulicama i krečnjačkim kućama iz 16. stoljeća. Međutim, Ženeva nije poznata po svojoj velikoj i grandioznoj arhitekturi", objasnio je András Barta'a stanovnik Ženeve i ekspert za lokalni razvoj.

Uprkos takvoj situaciji, stanovnici sebi ne mogu priuštiti mnogo izbirljivosti. Nedostatak povoljnih cijena nekretnina, često tjera ljude da "skaču" na prvi slobodan stan.

Gdje možete putovati?

Aerodrom u Ženevi je udaljen svega 6 kilometara sjeverno od centra grada, te je lako putovati bilo gdje u Evropi. Evropska aviokompanija EasyJet, koristi Ženevu kao čvorište, što grad čini pristupačnim mjesto odakle se brzo može doći do Amsterdama, Londona, Pariza, Berlina, Rima i Barcelone.

Foto: BBC
Foto: BBC

U francuske gradove Lyon i Annecy, možete na jednodnevne izlete vozom preko Ženeve je, a sve u roku od tri sata. Tokom zime, popularna skijališta su Megève, Port du Soleil, Verbier i Zermatt. U fotogaleriji pogledajte predivne predjele Ženeve.