Projekt RiTour
38

Uskoro uređenje izletišta Bare na rijeci Buni

Klix.ba
Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona pripremila je tehničku dokumentaciju za izvođenje radova na uređenju izletišta Bare na Buni za izgradnju tri ribarske platforme i za uređenje šetnice/ribarske staze uz rijeku Bunu, koje provodi u okviru projekta ''RiTour', usmjerenog na valorizaciju kulturne i prirodne baštine i njeno stavljanje u funkciju održivog turizma kroz prekograničnu suradnju povijesnih gradova Mostara, Solina i Podgorice.

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna(Blagaj), Jadro (Solin) i Morača(Podgorica) i koji finansira Europska unija s 840.700 eura. Od tog iznosa, vrijednost projektnih aktivnosti koje provodi Turistička zajednica je skoro 100.000 eura.

Turistička zajednica HNK će u okviru projektnih aktivnosti izgraditi tri ribarska mjesta na rijeci Buni, urediti izvorište na lokalitetu Bare, te poboljšati i urediti ribarsku stazu u Blagaju koja je ujedno i staza za šetanje pored rijeke Bune. Izradu tehničke dokumentacije finansirala je TZ iz vlastitih sredstava, a također planira iz svojih sredstava finansirati i nadzor radova.

Pored spomenutih također se provode i pripreme na drugim projektnim aktivnostima.

U toku su pripreme za Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni, koji će se održati od 7. do 9. septembra 2018. godine. U toku je pozivanje ekipa za učešće, kao i komunikacija sa ribarskim organizacijama na lokalnom i državnom nivou. Planirano je sudjelovanje četrdeset takmičara iz pet zemalja, raspoređenih u deset ekipa.

Očekuje se i sudjelovanje projektnih partnera iz Podgorice, Solina, Splita, kao i gostiju iz gradova koji su uključeni u projekt.

U okviru ovog projekta predstavnici Turističke zajednice HNK su također posjetili Solin i sudjelovali na IV Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji je održan od 20. do 23.03.2018. Projekt RiTour je započeo s implementacijom 01.07.2017. a završava 31.12. 2019. godine.