Putovanja
0

Uprkos krizi: Novogodišnji aranžmani na Tajlandu, Dubaiju, Šri Lanki skoro rasprodati

Anadolija
Građani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, kao i ostatak svijeta, ovih dana vrše posljednje pripreme za doček Nove 2014. godine, ili kako je neki nazivaju najluđe noći u godini.

I dok će zbog ekonomske krize većina građana regije najluđu noć provesti u svojim domovima uz skromnu trpezu, postoje i oni koji će sebi priuštiti odlazak na neku od evropskih ili svjetskih destinacija.

Prema podacima iz turističkih agencija u regionu, koje su prikupili novinari agencije Anadolija, najtraženije destinacije za novogodišnje praznike bile su Budimpešta, Pariz, Beč, Istanbul, za koje se cijene aranžmana kreću od 150 do 250 eura. Agencije su zadovoljne prodajom ovih aranžmana, dok su oni koji su se odlučili i imaju mogućnost da najluđu noć u godini proslave u inostranstvu, zadovoljni cijenama.

Iako je nezaposlenost u zemljama regije u porastu, pojedinci će sebi priuštiti i daleka putovanja za novogodišnje praznike poput Šri Lanke, Tajlanda, Dubaija i Dominikanske Republike. Kada je riječ o gradovima regije, najinteresantniji aranžmani za doček Nove godine su u Dubrovniku.

Neke od najtraženijih destinacija prema podacima iz bosanskohercegovačkih turističkih agencija su Pariz, Berlin, Barcelona, Budimpešta, Prag, Napulj i Istanbul, za koje su aranžmani već rasprodati. U agencijama navode kako je ova godina bila značajno bolja od prošle.

U izjavi za AA u jednoj od banjalučkih turističkih agencija istakli su kako su neke od najtraženijih destinacija u Banjoj Luci bile su Bratislava, Beč, Rim i Istanbul.

“Što se tiče nekih dalekih destinacija, tu svakako treba izdvojiti Dubai, jer su bile 'last minute' ponude i tu je bio dobar dio zainteresovanih klijenata”, kažu u ovoj turističkoj agenciji.

Kada je riječ o građanima Beograda i Srbije, i tu su evropske destinacije i ponude za navedene gradove bile najtraženije. U ponudi su se našle i destinacije poput Tajlanda, gdje cijena petnaestodnevnog aranžmana iznosi oko 1.590 eura, te Dubaija, gdje se može otputovati na osam dana za 1.200 eura.

“Za Tajland i Dominikansku Republiku imamo manji broj prijavljenih putnika, ali su realizovani svi programi i ima građana koji će Novi godinu dočekati na tim destinacijama. Ipak, ove godine je Dubai hit destinacija”, navode iz turističkih agencija, dodajući kako je i ove godine neizostavna evropska destinacija Venecija.

U Crnoj Gori prodaja novogodišnjih aranžmana za putovanja je na nivou prošlogodišnje, a popularne destinacije za građane ove balkanske države su Kuba, Tajland i Dominikanska Republika.

“Nema nekog velikog interesovanja za doček Nove godine u Sarajevu, za razliku od prošle godine, kada je veliki broj građana najluđu noć dočekao u glavnom gradu BiH”, navode crnogorske agencije.

Kao i svake, i za ovu najluđu noć očekuje se da će stotine hiljada ljudi Novu godinu dočekati na ulicama evropskih i svjetskih gradova na organizovanim proslavama i uz spektakularne vatromete. No, doček Nove godine na ulici ili trgu, pa još ako ste u svome gradu, ujedno je i najjeftinija varijanta, posebno za mlađe ljude i one sa "plićim" džepom.