Magija, molitve, svijeće...
0

FOTO / Upoznajte duhovni svijet Kambodže

Sarajevo-x.com
Duhovni svijet zemalja Azije uvijek je bio zanimljiv, pogotovo onima koji se sa takvim vjerovanjima susreću po prvi put. Molitve, svijeće, proricanje budućnosti, grafiti, tetovaže... dio su tradicije stanovnika Kambodže, no bez obzira na to koliko vremena proveli u toj zemlji u jugoistočnoj Aziji tradiciju i običaje Kmera ćete teško shvatiti, tvrdi fotograf GlobalPosta Jerry Redfern.

Stanovnici Kambodže slabo su povezani sa modernim svijetom. Zemlja je siromašna, a građani nezaštićeni od prijetnji modernog napretka. Svijet se mijenja, tehnološka dostignuća svakodnevno napreduju, no stanovnici Kambodže, većinom Kmeri, i dalje ostaju pri svojoj tradiciji i običajima.

Ne razumiju moderni svijet i trude se da se zaštite od njega. Njihove molitve tjeraju zle duhove, od bolesti se štite pletenim hamajlijama, od zla koje na usta ulazi štite se blagosiljajući jezik, kada ih nešto boli ne uzimaju lijekove već trljaju kožu dok ne pocrveni, mole se za sreću bližnjih, prinose žrtvu, tetoviraju se kako bi se zaštitili od metaka i ostalih opasnosti, te proriču budućnost.

Fotograf Redfern je u Kambodži bio godinama, ali tvrdi da nikada nije uspio proniknuti u svijet Kmera, ma koliko se trudio. Fotografisao je njihov način života, upoznavao se sa tradicijom ali nikada nije u potpunosti shvatio taj svijet i vjerovanja - mješavinu hinduizma i budizma (koji je najrasprostranjenija religija u Kambodži).

Kambodža je u desetogodišnjem građanskom ratu izgubila ogroman dio infrastrukture, tako da je stanovništvo, posebno ono ruralno, veoma slabo obrazovano zbog čega su tradicije i vjerovanja tako duboko i ukorijenjeni.

Zahvaljujući fotografijama Redferna zavirite barem na trenutak u svijet Kmera i saznajte nešto više o njihovim vjerovanjima.