{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu postavljene inovativne solarne klupe

15.8.2015. u 22:46
1.640
261
U Sarajevu postavljene inovativne solarne klupe
1.640
Sarajevo je nakon Solina postalo drugi grad u svijetu koji ima solarne klupe koje funkcionišu tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.
Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša su postavljene na tri lokacije, dvije kod mosta Festina lente, dvije kod Narodnog pozorišta i dvije kod Sarajevo City Centera.

Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša, a one su u Sarajevo stigle zahvaljujući finansijskoj podršci Ambasade Kraljevine Švedske.

“Prije otprilike mjesec dana kontaktirao me UNDP, organizacija koja djeluje u Sarajevu. Javili su se nakon medijskih objava o prvoj pametnoj klupi postavljenoj u Solinu. Osim naših medija, o klupama su pisali i svi mediji u regiji. Njihova želja bila je uzeti šest klupa kojima bi obilježili ovogodišnji Sarajevo Film Festival i jedan dan festivala posvetili obnovljivim izvorima energije, tako da je to zapravo donacija UNDP-a gradu Sarajevu”, ispričao je za Index.hr Mrvoš.

Dodao je da su s prototipom klupe postavljenim u Solinu naučili neke stvari.

“Unaprijedili smo sistem hlađenja na visokim temperaturama kako bi korisnicima omogućili korištenje klupa i po najvećim vrućinama. Radimo i na razvoju dodatnih opcija u aplikaciji, a poradili smo i na sigurnosti same klupe”, pojasnio je mladi izumitelj.

Njegove solarne klupe uskoro će se pojaviti u Splitu i Poreču, a u skoroj budućnosti nastavit će raditi na njihovom razvoju.

“Želimo implementirati i neke nove tehnologije poput bežičnog punjenja, NFC tehnologije. Radimo i na certifikatima kojima bismo omogućili izlazak na tržište EU, a uz to i potvrdili kvalitetu naših klupa”, zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: