Putovanja
27

U ovom selu u Velikoj Britaniji svako mjesto je kao iz druge ere

Piše: E. F.
Foto: BBC
(Foto: BBC)
Velško selo Portmeirion je cjeloživotni projekat ekscentričnog arhitekte. Selo je zbog činjenice da je nevjerovatno energično, te da se stalno samo obnavlja, jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Velikoj Britaniji.

Konstruisano je u dvadesetim godinama, a u njemu su zastupljeni svi mogući građevinski stilovi. Zgrade su roze i crvene, zelene i oker boje. Svaka linija krova razlikuje se od slijedećeg.

Ovo mjesto je jedna od najpoznatijih atrakcija u Velsu, a rezultat je arhitekte Williamsa Ellisa koji je stravstveni ljubitelj ljepote. Bilo bi lako kada bi selo zadržalo svoj izgled i zaledilo se u vremenu 1930-ih godina, ali se ono stalno mijenja.

Naime, ovaj arhitekta je kupio zemlju u ovom selu na šumskim padinama 1925. i započeo svoj projekat. On bi osmislio koncept, a onda bi građevinskim radnicima prepuštao da shvate kako će to realizovati.

Osim što svakog svog posjetioca zarobi ljepotom, svi se u ovo mjesto vraćaju upravo zbog njegove još značajnije sposobnosti da neprestano evoluira.

Pogledajte nevjerovatne prizore u ovom malom mjestu.