Aplikacija
36

U Općini Stari Grad prezentiran "Guide2Sarajevo" turistički audiovodič

FENA
"Guide2Sarajevo", najsveobuhvatnija mobilna aplikacija/audiovodič, namijenjen turistima, posjetiocima općine Stari Grad Sarajevo, prezentirana je danas.

"Guide2Sarajevo" projekt su zajedno pripremili i realizirali Općina Stari Grad te Udruženje Čuvari tradicije, a cilj je na moderan, savremen način turistima, posjetiocima pokazati sve prirodne i historijske ljepote glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je ovo prvi savremeni projekt ovakve vrste na Balkanu, koji osim vizuelnog prikaza, nudi i audiovodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo.

Predsjednik Udruženja "Čuvari tradicije" Adnan Koro je prezentacijom projekta ukazao na prednost ove aplikacije, u odnosu na slične projekte, a naročito organizirane grupne turističke obilaske, a jedna od tih prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete i proizvoljan odabir lokacija koje turisti žele vidjeti.

S "Guide2Sarajevo" aplikacijom korisnik na raspolaganju ima više od tri sata audiosnimaka na engleskom jeziku koje je za ovaj projekt snimio britanski glumac David McAlister, saradnik National Geographica, Discoverya i BBC-a. Pripremljen je i tonski zapis na bosanskom jeziku, a trenutno ga snima bh. televizijski urednik i voditelj Ognjen Blagojević.

"Uz osnovne historijske činjenice, putem audiovodiča 'Guide2Sarajevo' korisnici mogu saznati malo poznate i neobične podatke vezane za svaku atrakciju, poput modernih vjerovanja, legendi", kazao je Koro.

Unutar aplikacije nalazi se također 3D papirna mapa "Guide2Sarajevo", najmodernija, najkvalitetnija turistička mapa Sarajeva koja je vrhunski grafički dizajnirana i osigurava jasno, precizno te jednostavno kretanje po Sarajevu.

Ucrtane su ulice iz najuže gradske jezgre, turističke atrakcije, te servisne informacije svih javnih službi, policije, hitne pomoći, ambasade, saobraćajnice i stajališta gradskog prijevoza.

Vrijednost projekta je 5.000 KM, a aplikacija "Guide2Sarajevo" će u narednih sedam dana biti besplatna za sve zainteresirane.

S obzirom na to da je napravljena u najnovijoj Google tehnologiji, za njeno aktiviranje potrebno je posjedovanje smartphone mobilnog aparata i može se preuzeti sa Google i Apple prodavnica - aplikacije, kao i s web stranice Guide2Sarajevo.com. Nakon preuzimanja aplikacija funkcionira bez internet konekcije, offline.