Zatrpan u pijesku
35

U Egiptu otkriven "izgubljeni zlatni grad", pronađeni brojni predmeti

D. B.
Otkriće "zlatnog grada" starog 3.000 godine, koji je bio "izgubljen" u pijesku Egipta, smatra se jednim od najvećih arheoloških otkrića još od Tutankamonove grobnice.

Slavni egiptolog Zahi Hawass je objavio otkriće "izgubljenog zlatnog grada" u blizini Luxora. Rekao je da se radi o najvećem drevnom gradu poznatom pod imenom Aten, koji je ikada pronađen u Egiptu.

Grad je pronađen nekoliko sedmica nakon početka iskopavanja u septembru 2020. godine, a datira iz vladavine Amenhotepa III, jednog od najmoćnijih egipatskih faraona, koji je vladao između 1391. i 1353. godine prije Krista.

Grad su nastavili koristiti faraoni Ay i Tutankamon, čija je grobnica pronađena gotovo netaknuta u Dolini kraljeva 1922. godine.

"Otkriće izgubljenog grada je drugo po važnosti arheološko otkriće nakon Tutankamonove grobnice", rekla je Betsy Brian, profesorica egiptologije na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u.

Prema njenim riječima, ovaj grad će omogućiti uvid u život drevnih Egipana u vrijeme kada je carstvo bilo najbogatije.

Arheolozi su pronašli mnogo nakita, posuđa u boji, cigla sa pečatom Amenhotepa III i drugo.

Nakon što su započela iskopavanja u blizini Doline kraljeva, 500 km od Kaira, ubrzo su se počele pojavljivati cigle u svim pravcima. Grad je u dobro očuvan, ima gotovo kompletne zidove, a sobe su ispunjene alatima za svakodnevnu upotrebu. Nekoliko mjeseci kasnije su se pojavili dijelovi naselja među kojima je administrativni distrikt i pekara.

Arheolozi nastavljaju s radom te očekuju da će pronaći netaknute grobnice ispunjene blagom.

Egipat čini sve kako bi promovisao svoje drevno naslijeđe te oživio turizam teško pogođen pandemijom koronavirusa.

Prošle sedmice su u procesiji kroz Kairo nošeni posmrtni ostaci drevnih vladara, ukupno 22 mumije, a radi se o 18 kraljeva i četiri kraljice.

Amenhotepova supruga, kraljica Tiye, također je premještena na novu lokaciju.