Nalazi se na litici
50

U drevnom hrvatskom naselju žive samo dvije osobe, njegova ljepota oduzima dah

I. S.
Foto: Pixsell/Borna Filić
Foto: Pixsell/Borna Filić
U drevnom hrtvaskom naselju Lubenice tokom zime žive samo dvije osobe, a nljegova ljepota oduzima dah. Ovo naselje se nalazi na otoku Cres.

Nalazi se na visokoj klisuri nad morem, na zapadnoj obali Cresa, na 378 metara nadmorske visine. Staro je preko 4.000 godina.

"Kad se sjetim davnih dana, makar i upola ovakvih, kad sam se ja rodila. Bilo je lijepo 1934. godine. Bilo je puno ljudi, oko 240 ih je ovdje živjelo", rekla je stanovnica Lubenica Marija Lovrečić za HRT.

Ovčarstvo, poljoprivreda i ribarstvo - nekad izvor egzistencije, danas se naziru tek u tragovima.

"Zimi smo samo nas dvoje, ali ljeti, kad krene turistička sezona, ljudi koji ovdje imaju imanja bave se turizmom pa nas je više", kazao je Dinko Mlacović za spomenuti medij. Obavijene zimskom tišinom, Lubenice su poput muzeja na otvorenom.

"Cesta i put su malo zeznuti, ali evo, stigli smo, lijepo je, sviđa nam se jako. Plaža je prelijepa, kao da smo na Maldivima", kažu izletnici.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je 2005. nominovalo Lubenice za upis na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Navedeno je da je ovo naselje na visokoj stijeni spojeno u okolni "humanizirani" krajolik tako što je izgrađeno od istog materijala, što ga čini gotovo potpunim spojem umjetnih i prirodnih elemenata, dok se prirodne značajke područja ogledaju u samom nazivu grada.