Putovanja
0

Turizam ruši barijere

Sarajevo-x.com
Zvonimir Butorac iz putničke agencije "Maestral“ iz Splita uputio je pismo preporuke o atraktivnim turističkim lokacijama u BiH predsjedniku Turističke zajednice FBiH Šemsudinu Džeki te predsjedniku Udruge hotela i restorana BiH Amiru Hadžiću.
  • Ono što je neosporna stvarnost i velika šansa BiH ali i cijele regije je Dolina bosanskih piramida kod Visokog. Semiru Osmanagiću i njegovoj ekipi je potrebna sveobuhvatna pomoć i podrška, a to bi se onda vrlo brzo moglo višestruko isplatiti i staviti BiH i cijelu regiju u žižu interesa cijele svjetske javnosti. U turizmu sam preko 44 godine, bio sam prvi magistar turizma u bivšoj državi, obišao sam gotovo cijeli svijet kao i Semir i potpuno sam svjestan ove velike šanse koju naprosto ne smijemo propustiti, napisao je Butorac.

Turizam je, stoji u pismu, taj koji ruši barijere i predrasude i zbližava narode.

  • Prošlogodišnje i ovogodišnje studijsko druženje turističkih agencija s prostora jugoistočne Europe i obilazak da sada manje poznatih turističkih destinacija BiH, je oduševio većinu kolegica i kolega i ukazao na bitna poboljšanja i novosti u turističkoj ponudi BiH (posebno područje Srednje Bosne). Renovirani i novi hoteli s vrlo solidnom uslugom i tradicionalnim gostoprimstvom, povratak na turističko tržište zimskih olimpijskih planina, Vlašića ali i pojava novih vrlo perspektivnih centara kao Blidinje i Vranica kod Fojnice te sve veći interes i uključenje Mostara, Međugorja, Sarajeva, Travnika, Jajca, Banja Luke, Bihaća u autobusne turističke ture Hrvatska – BiH, u programe poznatih zapadnoeuropskih tour operatora, navodi se u prijateljskom pismu mr. Butorca.

Istakao je i historijski te turistički značaj džamija, franjevačkih samostana u BiH, a posebno Rama- Šćit, Fojnica, Kraljeva Sutjeska, Kreševo koje su do sada bili malo poznati i prisutni na stranim turističkim tržištima.