Putovanja
31

Turističke agencije: Sve više odlazaka u inostranstvo za 1. maj

Piše: A. Pobrić
Istanbul
Istanbul
Mnogi Bosanci i Hercegovci prvomajske praznike će provesti van naše zemlje, a u turističkim agencijama saznajemo da su pojedini aranžmani za daleke destinacije neočekivano brzo rasprodani, te da je broj putnika znatno povećan u odnosu na prethodne godine.

Najpopularnije destinacije ove godine su zabavni park Gardaland u Italiji, Toskana, Pariz, Istanbul, Venecija, ali ima i onih koji će putovati mnogo dalje, na Maldive, te u Dubai, New York, Moskvu...

"Računamo da će blizu 1.000 ljudi za 1. maj putovati putem naše agencije, što je povećanje od 30 posto", kazao je za Klix.ba Muamer Lutvić iz Centrotoursa, agencije u kojoj su najpopularniji odlasci u Gardaland, gdje će voziti četiri autobusa, zatim Veneciju, Rim, Prag, Budimpeštu, Istanbul, Dubai, Maltu, Jerusalem... Uvijek popularne su i destinacije na Jadranu, posebno Dubrovnik, ali i Brač, Podgora, ali i individualna putovanja u Crnu Goru, te bh. primorje.

U Relax Toursu kažu da su neočekivano brzo rasprodali aranžmane za Iran, zatim Moskvu i St. Petersburg, pa Kapadokiju, te Istanbul, koji je tradicionalno veoma popularan, a na autobuskim turama za Gardaland i Toskanu ima još vrlo malo mjesta. U ponudi su im još i Dubai i Pariz.

U agenciji vjeruju da je velikom interesovanju pogodovala i niža cijena za rane rezervacije, te ističu da su aranžmani za dalje destinacije, osim Istanbula, uglavnom na sedam-osam dana.

U agenciji Solazur & Buena Vista hit destinacije su Pariz i Toskana.

"Interes za prvomajska putovanja je veliki, tako da su ovogodišnji aranžmani mnogo ranije popunjeni nego prethodnih godina. U ponudi naše agencije su aranžmani za Beč, Bratislavu, Budimpeštu, Prag, Pariz, Rim, Toscanu, Veneciju i Istanbul (bus i avion), kao i ponude za Moskvu i New York", kazala nam je Maja Tuljković iz ove agencije.

U VTA Ventura Travel Agency imaju većinu rasprodatih mjesta na čarter letu za Istanbul, a kao popularne izdvajaju i Moskvu, Dubai, Maldive, Veronu, Toskanu, Budimpeštu, Beč i Pariz. Primaju i rane rezervacije za ljetovanje u Albaniji i Antaliji, kazao nam je menadžer prodaje Adnan Terzić.