Putovanja
33

Turisti Tunis zamijenili Španijom, Bugarskom i Grčkom

Klix.ba
Mnogi turisti koji su planirali ili bukirali godišnji odmor u Tunisu promijenili su svoje planove nakon terorističkog napada u Sousseu.
Foto: EPA
Foto: EPA

Prema podacima Angela Rossinija iz kompanije Euromonitor koja se bavi istraživanjem tržišta, najveću korist od toga očekuje Španija.

Španija privlači sličan tip turista - one koji žele isplative destinacije i uslugu all inclusive. Ipak, veliki problem stvara im činjenica da sada kad rezervišu u jeku sezone moraju platiti i posebnu cijenu ljetovanja, odnosno nema povlastica koje nosi rezervacija mjesecima unaprijed.

"Jasno je da će neki turisti Tunis zamijeniti kontinentalnom Španijom ili Kanarskim ostrvima, ali će morati platiti više", kazao je Juan Molas iz Udruženja španskih hotelijera.

Foto: EPA
Foto: EPA

Molas ističe i da će koristi imati Bugarska i Turska, koje su zbog ekonomske krize izgubile dio ruskih turista, a cjenovno su prihvatljivije od Španije.

Neki eksperti u oblasti turizma vjeruju da će turisti iz Zapadne Evrope nerado dolaziti u Tursku koja je na granici sa ratom zahvaćenom Sirijom, ali i u Egipat, u kojem godinama vlada socijalna i politička kriza.

Vruće ljeto i povoljni aranžmani mogli bi ih privući u Grčku, ali to će umnogome zavisiti od posljedica današnjeg referenduma.

Najviše evropskih turista koji dolaze u Tunis je iz Francuske, Velike Britanije i Njemačke. U petak prošle sedmice u terorističkom napadu ubijeno je 38 osoba, od čega 30 Britanaca. Nakon toga skoro 6.000 turista vratilo se u Britaniju i traže alternativu Tunisu, dok ih je oko 10.000 ostalo u toj zemlji.

Foto: EPA
Foto: EPA

U međuvremenu od oko 100.000 Francuza koji su bukirali smještaj u julu u Tunisu 75 posto otkazalo je putovanja i traže druge destinacije.

"Ljetna sezona za Tunis je gotova", ističe Jean-Pierre Mas iz francuske turističke federacije SNAV i dodaje kako su Grčka, Hrvatska, Kipar, Španija i Sicilija veoma popularne alternative.

Iz Euromonitora predviđaju da će Tunižani negativan utjecaj napada na poslovanje turističkog sektora osjećati naredne dvije godine.