{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turisti sada mogu živjeti poput Gandhija u njegovom ašramu

31.10.2013. u 18:04
0
3
Turisti sada mogu živjeti poput Gandhija u njegovom ašramu
0
Turisti sada mogu živjeti poput Gandhija u njegovom ašramu
Touristi koji tragaju za mirom i jednostavnošću sada mogu odsjesti i u najčuvenijem ašramu (svetištu) Mahatme Gandhija u Indiji. Naravno, ne mogu očekivati nikakav moderni ugođaj, a zahtijeva se i čednost.
Po cijeni od 16 dolara za noć, turisti mogu proživjeti jednostavni način života čuvenog indijskog borca za nezavisnost – i to odsjedajući u prvom ašramu koji je osnovao (1915. godine).

Ašram je početkom ovog mjeseca otvoren za goste te im je na raspolaganju posjeta lokalnoj zajednici, molitva i meditacija. Tokom boravka je obavezno nošenje khadija, ručno rađene odjeće. Također, moraju ispoštovati Gandhijevih 11 zavjeta o nenasilju, neposjedovanju, korištenju lokalnih namirnica, rada za hranu, samoodricanja, čednosti i kontrole ishrane.

Gosti se potiču da slijede uobičajenu Gandhijevu dnevnu rutinu, od ustajanja u pet sati ujutru i obavljanja svih domaćih aktivnosti.

"Cilj ovog programa je da omogući ljudima da iskuse održivi životni stil i uživaju u Gandhijevoj jednostavnosti. Ovo bi moglo promijeniti shvatanja turista ka životu, društvu i našim prirodnim resursima, a može im i pomoći da pronađu mir i zadovoljstvo unutar toga", navodi Nischalavalamb Barot, turistički vodič koji je pomogao razvoju programa "Živite poput Gandhija".

Gandhi je odsjeo u bungalovu, danas poznatom kao Kochrab Ashram, nakon povratka iz Južne Afrike, 1915. godine. Bungalov je tada bio u vlasništvu njegovog prijatelja advokata. Na tom mjestu se odrekao materijalnih bogatstava i razvio neke od svojih čuvenih ideja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: