Odžak kod Goražda
270

Turbe Sijerčića je bilo vrelo duhovnosti, a danas je tek pusti podsjetnik na drugačiji život

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Turbe s haremom, odnosno grobljem Sijerčića na Odžaku kod Goražda svjedočanstvo je drugačijeg vremena i života ljudi na ovim prostorima.

Podignuto je početkom 19. stoljeća pored nešto starijeg turbeta u istom haremu u kojem se nalazi grob neznanog junaka. Ovdje je sahranjen Sinan-paša Sijerčić, čuveni turski general iz poznate goraždanske porodice Sijerčića, koji je u vrijeme Bosanskog ejaleta upravljao Goraždem i Pljevljima. Paša Sijerčić i njegov sin su, prema onom što je poznato, ubijeni tokom pregovora sa zvaničnicima Srbije na Mišaru. Prema srbijanskoj historiografiji, to se desilo u vrijeme Drugog srpskog ustanka 1806. godine.

Hamdo Sijerčić je posljednji iz porodice Sijerčić koji je rođen i odrastao na Odžaku. Kaže da je turbe oduvijek bilo vrelo duhovnosti pripadnika svih naroda, no da je kompletno mjesto danas potpuno pusto.

Vrelo duhovnosti

"U 16. ili 17. vijeku, kada je vladala kuga, u masovnu grobnicu zakopan je veliki broj umrlih Sijerčića. Od tada u narodu postoji predanje o turbetu kao posebnom mjestu i mnogi putnici namjernici su ostavljali pare za svoje dobro, a od tih para bi se kupovale svijeće i u noći palile u turbetu, posebno u važnijim mjesecima. Postoje predaje u narodu, potvrđene iz više izvora, da bi se za ramazan, kad se očiste turbeta, unutra ostavljao ibrik pun vode s peškirom. Sutradan, peškir bi bio mokar, a ibrik bi bio prazan", priča Sijerčić.

Mjesto Odžak je, priča Sijerčić, nekada bilo bogato, povezano mrežom puteva, a turbe čuva tradiciju i podsjeća na slavne dane porodice Sijerčić koja je Goraždu ostavila niz značajnih objekata. Džamija Džafer-bega Sijerčića je srušena u vrijeme bivše Jugoslavije, a s njom i stara čaršija s dućanima u centru grada. Sinan-paša Sijerčić dao je sagraditi džamiju u mahali na lijevoj obali grada koja je dugo bila jedina gradska džamija na ovom području. U vrijeme vladavine Sijerčića na ovom prostoru sagrađeni su i drugi objekti, most pa i crkva u Sopotnici u kojoj je bila prva štamparija u BiH.

"Na Odžaku se živjelo, a u poljima u Goraždu danju se radilo. Posjedi Sijerčića su bili ne samo na Odžaku i mnogobrojna polja u Goraždu, nego i u mnogim drugim mjestima u Bosni. U Višegradu je također bilo Turbe Sijerčića koje je Komisija za kulturno-historijsko naslijeđe BiH stavila pod zaštitu države. Srušeno je tokom agresije i neophodno ga je obnoviti. Ono se nalazi u samom centru Višegrada, blizu općine", kaže Hamdo Sijerčić.

Turbe je sačuvano i u posljednjem ratu jer su doba Sinan-paše dobro zapamtile generacije pravoslavaca s ovih prostora te nisu dozvolili njegovo rušenje. Danas u ovom mjestu nema života.

Divlja ljepota

"Danas poslije svega, tako lijepo i bogato mjesto, vrlo značajno, ne samo za Sijerčiće, je potpuno podivljalo. Od takve ljepote nije ostalo ništa, divljina. Ne može se poznati. Od nekad prirodnog zelenog tepiha, valova raznih žitarica, raznog voća koje miriše kilometrima udaljenosti, najboljih šljiva i mnogo toga drugog, ostala je tišina da je čovjeka strah od nje. Sve kuće Sijerčića su srušene, nijedna nije obnovljena, ali zato administracija RS, u čije ime je sve to urađeno, svake godine isporučuje uredno račune za porez. Za nevjerovati. Ovo je najljepše mjesto za život, ima kvalitetnu zemlju, dovoljno vode, šumu, sve. Ali sada ovdje obitavaju samo divlje životinje", priča Hamdo.

Turbe Sijerčića s porodičnim mezarjem 2006. godine proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH.

"Ono što je pozitivno jeste da je Turbe Sijerčića, s haremom na Odžaku, sjećanje na protekla stoljeća. Općina Novo Goražde ih je uvrstila u turističku mapu svog područja i postavila tablu s oznakom da je turbe pod zaštitom države. Suživot na Odžaku i širom Bosne kroz vjekove stariji je od današnjih svjetskih sila, kao što su SAD i neke druge države", kaže Sijerčić.

Smatra da bi Turbe Sijerčića moglo biti značajno mjesto za okupljanje i dovište.

"Turbe Sijerčića je, ne slučajno, jedan od objekata islamske kulture, koji je imao svoj značaj kod svih drugih naroda i zato je uspio preživjeti sve strahote. Lično su mi pričali komšije Srbi da su agresori imali namjeru srušiti turbe, a da im oni nisu dali, po cijenu života. To mjesto više nije isto, ali naša je obaveza da čuvamo harem Sijerčića. Nedaleko od groblja iz tog perioda nalazi se šehidsko mezarje vojske Sijerčića, sa stotinama grobova, skoro pa zaraslo u šumi, ali sa još jasnim ostacima nišana. Porodica Sijerčić, ali i sve druge, bi trebalo da drže do svojih grobalja, jer narodi koji ne drže do svojih grobalja nemaju nikakvu perspektivu. To moramo prihvatiti. Odžak kod Goražda je raj na zemlji gdje sada uživa divljač, što nije nikada bilo. Ostalo je da živi groblje s dva turbeta, da podsjeća na svoju prošlost. Niko nema pravo na zaborav", zaključuje jedan od posljednjih potomaka Sijerčiča s Odžaka.