Preporuke za putovanje
25

Tri destinacije iz susjedstva su na listi 25 najljepših mjesta Evrope

N. O.
Gospa od Škrpjela (Foto: Shutterstock)
Gospa od Škrpjela (Foto: Shutterstock)
Turistički magazin Travel+Leisure predstavio je listu 25 najljepših mjesta u Evropi koja obuhvata destinacije od malih gradova do tajnih plaža, a na njoj su se našle tri lokacije iz bh. susjedstva.

"Širom kontinenta, a ponekad i u priličnoj blizini, nalaze se bezbrojni šareni mali gradovi, veličanstveni dvorci, rimske ruševine, crkvene zgrade, srednjovjekovni zamkovi, svjetlucave lagune i osamljene plaže", navodi magazin Travel+Leisure predstavljajući listu 25 najljepših mejsta u Evropi.

"Iako nije teško naletjeti (ili potražiti) fotogeničnu destinaciju, definiranje najljepših mjesta u Evropi je malo teže jer ih ima jako puno", dodaju te ističu da ako želite odabrati mjesto s beskrajnim fotografskim potencijalom, preporučuju sljedeće destinacije.

Prvo mjesto na listi zauzela je Villa Rufolo u gradiću na Amalfi obali (Italija), a tri najbolje još čine plaža Egremni (Lefkada, Grčka), Palata Pena (Sintra, Portugal).

Na popisu su se našle i tri destinacije iz susjedstva, a visoko četvrto mjesto zauzela je Gospa od Škrpjela u Crnoj Gori.

"Vožnja cestom koja obavija Bokokotorski zaliv pruža mnoge scenske užitke - niko više ne zaslužuje zaustavljanje i posmatranje nego Gospa od Škrpjela, vještačko ostrvo na obali Perasta koje je napravljeno od stijena i kojim dominira rimokatolička crkva iz 17. stoljeća", navode o ovoj destinaciji.

Pored Gospe od Škrpjela najljepšim u Evropi se smatraju i Plitvička jezera, kao i Dubrovnik.

"Potraga za najplavljom vodom na svijetu vodi putnike na mnoga fotogenična mjesta, uključujući i poznati hrvatski Nacionalni park Plitvička jezera. Smještena na pola puta između Zagreba i Zadra, ova prirodna zemlja čuda svake godine oduševi više od milion posjetitelja svojim kristalnim jezerima, slapovima, špiljama i bujnim šumama", navodi Travel+Leisure.

Za Dubrovnik ističu da je obavezna aktivnost na svakom putovanju do bisera Jadrana "šetnja kultnim dubrovačkim zidinama" koja posjetiteljima pruža neusporedivu perspektivu njegovih zaštitnih utvrda, bastiona i kula, plus prepoznatljive crvene krovove, plavo more i obližnja ostrva.

Cjelokupnu listu najljepših destinacija Evrope po izboru magazina Travel+Leisure pogledajte na linku.