{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Travničkoj sahat-kuli "Musala" vraćen stari sjaj

S
20.8.2010. u 21:17
0
19
Travničkoj sahat-kuli "Musala" vraćen stari sjaj
0
Travnik ima dvije sahat-kule. Starija je ona u Donjoj čaršiji na Musali, mjestu gdje su se održavale skupne molitve u vrijeme vjerskih praznika. Podignuta je početkom 18. stoljeća, a sada i obnovljena tako da ponosno gleda na grad.
Ukupan projekat kojim je vraćen stari sjaj Musali vrijedan je 12.000 KM, a podržale su ga Općina Travnik i MZ Stari Grad, zajedno sa preduzećima i pojedincima.

Iz natpisa uklesanih na dvjema kamenim pločama zaključuje se da je 1811. godine kulu prvi put nakon gradnje obnovio bosanski vezir Ibrahim Hilmi-paša, a četiri godine poslije neki Hazin Ibrahim-aga. Zidana je od kamena i bila visoka oko 20 metara. Pri vrhu kule bio je ugrađen satni mehanizam i brojčanici s kazaljkama koje su pokazivale vrijeme po islamskom računanju vremena, što počinje od zalaska sunca.

Nakon požara ponovo je renovirana 1903, po nalogu austro-ugarske uprave u BiH i sat više nije bio podešen na islamsko računanje vremena.

Prvobitno je imala krov na četiri vode, kako su tradicionalno gradili krovove muslimani u srednjoj Bosni, a kasnije je dobila oblik četverougaone kule koja podsjeća na zvonik Sv. Luke u Jajcu.

Kula je potom nesmetano radila do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a 1964. u nju je smještena vatrogasna sirena za uzbune u slučaju eventualnih požara.

Kako je satni mehanizam bio na "navijanje", uvijek je jedna osoba bila zadužena za taj posao. Posljednji zabilježeni pokretač sata bio je Eno Muslimović, uposlenik Zavičajnog muzeja u Travniku.

Nakon agresije na BiH kula je bila djelimično obnovljena, ali je nakon kraćeg perioda ponovo prestala raditi, sve do sad, kad ponovo sija starim sjajem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: