Nakon više od 30 godina
0

Travničkoj sahat-kuli "Musala" vraćen stari sjaj

Sarajevo-x.com
Travnik ima dvije sahat-kule. Starija je ona u Donjoj čaršiji na Musali, mjestu gdje su se održavale skupne molitve u vrijeme vjerskih praznika. Podignuta je početkom 18. stoljeća, a sada i obnovljena tako da ponosno gleda na grad.

Ukupan projekat kojim je vraćen stari sjaj Musali vrijedan je 12.000 KM, a podržale su ga Općina Travnik i MZ Stari Grad, zajedno sa preduzećima i pojedincima.

Iz natpisa uklesanih na dvjema kamenim pločama zaključuje se da je 1811. godine kulu prvi put nakon gradnje obnovio bosanski vezir Ibrahim Hilmi-paša, a četiri godine poslije neki Hazin Ibrahim-aga. Zidana je od kamena i bila visoka oko 20 metara. Pri vrhu kule bio je ugrađen satni mehanizam i brojčanici s kazaljkama koje su pokazivale vrijeme po islamskom računanju vremena, što počinje od zalaska sunca.

Nakon požara ponovo je renovirana 1903, po nalogu austro-ugarske uprave u BiH i sat više nije bio podešen na islamsko računanje vremena.

Prvobitno je imala krov na četiri vode, kako su tradicionalno gradili krovove muslimani u srednjoj Bosni, a kasnije je dobila oblik četverougaone kule koja podsjeća na zvonik Sv. Luke u Jajcu.

Kula je potom nesmetano radila do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a 1964. u nju je smještena vatrogasna sirena za uzbune u slučaju eventualnih požara.

Kako je satni mehanizam bio na "navijanje", uvijek je jedna osoba bila zadužena za taj posao. Posljednji zabilježeni pokretač sata bio je Eno Muslimović, uposlenik Zavičajnog muzeja u Travniku.

Nakon agresije na BiH kula je bila djelimično obnovljena, ali je nakon kraćeg perioda ponovo prestala raditi, sve do sad, kad ponovo sija starim sjajem.