|

Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj kao iz bajke

Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj kao iz bajke
220
Klix.ba
16.6.2016. u 08:01
33
komentara
220

dijeljenja
1/10 Foto: Instagram
2/10 Foto: Instagram
3/10 Foto: Instagram
4/10 Foto: Instagram
5/10 Foto: Instagram
6/10 Foto: Instagram
7/10 Foto: Instagram
8/10 Foto: Instagram
9/10 Foto: Instagram
10/10 Foto: Instagram
U Norveškoj su zeleni krovovi postali dio tradicije, jer se tokom srednjeg vijeka većina kuća zidala od drveta, a krov se izrađivao od kore breze i po pravilu prekrivao travom.
Sada se Norvežani trude sačuvati tradiciju zelenih krovova pa se i povećao broj zainteresiranih koji ih postavljaju na kuće, vikendice i kolibe.

Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrirale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima. U zemljama Skandinavije svake godine se organizira takmičenje za najbolji zeleni krov.

Širom Norveške se mogu vidjeti stotinama godina stare kuće prekrivene travnatim krovovima. Neki su svijetlozeleni i izgledaju skoro baršunasto, a drugi su boje zlata i izgledaju kao da na njima raste pšenica ili zob. Većinom su prekriveni travom i cvijećem, a mogu se vidjeti i neki na kojima raste nisko drveće.

Postoji razlog zašto Skandinavci toliko vole ove zelene krovove. Naime, oni nisu samo idealna mogućnost za izgled krova kuće, već nude i brojne socijalne, ekološke i finansijske pogodnosti. Oni upijaju kišnicu, smanjuju troškove zimskog grijanja, smanjuju ljetne troškove za klima-uređaj, pružaju izolaciju te su dugotrajni.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...