Putovanja
17

Top 10 zemalja koje poštuju sve etičke norme

Klix.ba
Samoa
Među toliko destinacija u razvoju, koje se bore za internacionalne turiste, nije iznenađujuće da neki putnici izbjegavaju destinacije sa nerazvijenim ljudskim pravima i zaštitom okoline.

To može dovesti do situacije da će biti teško odabrati državu u kojoj vrijedi potrošiti svoj novac.

Neprofitna organizacija Ethical Traveler je objavila svoju godišnju listu zemalja koje najviše rade na promicanju ljudskih prava, očuvanju svoje okoline i podržavaju socijalnu skrb. Svake godine, organizacija iz Kalifornije razmatra politike i prakse u zemljama u razvoju kako bi odabrali top 10 destinacija.

"Posjetom ovim zemljama, možemo koristiti našu ekonomsku moć da nagradimo dobra djela i podržimo najbolje prakse", navodi se u izvještaju.

Abecednim redom, najbolje destinacije za 2015. godinu su:

  1. Cape Verde
  2. Čile
  3. Dominikanska Republika
  4. Litvanija
  5. Mauricijus
  1. Palau
  2. Samoa
  3. Tonga
  4. Urugvaj
  5. Vanuatu

Vanuatu, Samoa i Tonga su nove na popisu. Osam ovogodišnjih top 10 zemalja su otočke zemlje. Klimatske promjene utječu na otoke dramatično, tako da su oni vrlo svjesni važnosti učinkovite politike zaštite okoliša. Čile i Urugvaj su dvije kopnene zemlje koje su se našle na popisu.

Ethical Traveler istraživanje fokusira na četiri kategorije, na zaštitu okoliša, socijalnu skrb, ljudska prava i dobrobiti životinja.