Turistička atrakcija
745

Titov Plavi voz uskoro će krenuti kroz srce Nacionalnog parka "Una"

Piše: M. Ć.
Voz NP Una
Željeznice Federacije BiH planiraju dati na korištenje dio Titovog Plavog voza JP Nacionalnom parku "Una", s ciljem unaprjeđenja turističke ponude najmlađeg parka prirode u ovom dijelu Evrope, potvrđeno je za Klix.ba.

Prije nekoliko dana delegacije Vlade Unsko-sanskog kantona i JP Nacionalni park "Una“ razgovarale su sa upravom Željeznica FBiH o revitalizaciji željezničkog saobraćaja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, Željeznice FBiH su obećale JP Nacionalni park "Una" dati na korištenje luksuzni dio Titovog Plavog voza koji se nalazi u Rajlovcu, a koji je trenutno van funkcije.

Luksuzni dio voza: Restoran-vagon

"Riječ je o najluksuznijem dijelu Titovog Plavog voza koji je ustvari restoran-vagon. Voz bi bio postavljen na Željezničkoj stanici u Bihaću, a namijenjen turističkoj ponudi u području nacionalnog parka", kazao nam je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka "Una".

Kako objašnjava, restoran-vagon se planira staviti na raspolaganje komercijalnim turističkim agencijama koje bi u svojim programima trebale ponuditi turistički sadržaj i jedinstvenu atrakciju - panoramsku vožnju Smaragdnom dolinom.

"Voz bio saobraćao na relaciji Bihać-Martin Brod, kroz srce Nacionalnog parka Una, a ture bi na komercijalnoj i dnevnoj osnovi bile ponuđene kao novi turistički proizvod na tržištu", ističe Mulić.

Potrebno obnoviti motor na vozu, minimalna ulaganja

Ipak, ove sezone Plavi voz neće biti stavljen u turističku ponudu budući da je trenutno van funkcije, odnosno ima problem sa motorom.

"Mi ćemo sa svojim partnerima pokušati pronaći taj motor, i to u Italiji budući da je riječ o Fiatovom motoru. Mislim da oko toga ne bi trebalo biti puno problema, jer se ne radi o velikoj investiciji", kaže Mulić.

Kako doznajemo, za ponovno stavljanje u funkciju Plavog voza potrebno je oko 20 hiljada KM, a uzimajući u obzir koliko bi projekat značio za razvoj turizma, stječe se dojam da se radi o minimalnim finansijskim ulaganjima.

Revitalizacija željezničkog saobraćaja u Krajini

Pored Plavog voza, na sastanku u Sarajevu je razgovarano i o revitalizaciji kompletnog željezničkog saobraćaja na prostoru Krajine.

Najavljene su aktivnosti na elektrifikaciji pruge na potezu Novi Grad-Bihać, u vrijednosti oko 2,5 miliona KM, što bi stvorilo tehničke preduvjete za uspostavljanje redovnog željezničkog saobraćaja, pa čak i za talgo vozove. Time bi se Unsko-sanski kanton ponovo povezao sa ostatkom države, prije svega Sarajevom.

Pored toga, dogovoreno je da se pitanje oživljanja trase Unske pruge delegira na državni nivo, te da se sa Republikom Hrvatskom pokuša pronaći optimalno rješenje.

Kako je istaknuto, pojedini privredni subjekti i strani ulagači žele pokrenuti određene vrste proizvodnje na prostoru USK, no za to je nužno uspostavljanje željezničkog saobraćaja, prije svega prema Republici Hrvatskoj i Jadranu, a Unska pruga je najjednostavnije rješenje na tom planu.