Projekat od 1,5 milijardi dolara
0

Tematski park posvećen Zvjezdanim stazama

Sarajevo-x.com
Petnaest godina nakon što se jordanski kralj Abdullah II nakratko pojavio u jednoj od epizoda "Zvjezdanih staza" u njegovoj zemlji će se graditi tematski park posvećen tom kultnom američkoj SF spektaklu.

Park će imati vrijednost od 1,5 milijardi dolara i zvat će se "Red Sea Astrarium". Gradit će ga u luci Aqaba, 350 km južno od glavnog grada Jordana, Ammana. Površina će mu biti 74,4 hektara, a planira se da bi mogao biti gotov do 2014. godine.

Plan gradnje objavila je grupacija Rubicon Group Holding (RGH).

Aqaba je popularna turistička destinacija, a tome pogoduje i blizina lokaliteta poput Petre i Wadi Ruma u pustinji, te blizina Izraela, Egipta i Saudijske Arabije.

RGH je u saopštenju za javnost objavio da će tematski park imati tehnološki napredne inovacije i smještaj sa pet zvjezdica. Ponudit će iskustvo iz 23. stoljeća sa brojnim avanturama.

Nakon što je sličan park u Las Vegasu zatvoren, ovaj u Jordanu bit će jedini te vrste na svijetu.

Poznato je da je kralj Abdullah II veliki fan "Zvjezdanih staza". Godine 1996, dok je još bio princ, pojavio se u epizodi "Investigations", iako njegov lik pritom nije izgovorio nijednu riječ.

Još uvijek nije poznato ko će finansirati gradnju parka, ali je kraljeva Fondacija za razvoj (KAFD) ponudila svoju finansijsku pomoć.

Ono što se još zna je da će u parku biti četiri hotela, da će zapošljavati 500 osoba i poslužiti kao model za zaštitu okoliša.

Bit će to i veliki poticaj turizmu u Jordanu, ali i prilika da promovišu kulturu i bogato naslijeđe cijele regije.