Ojačajmo bh. turizam
3.1k

Sve ljepote Bosne i Hercegovine: Ove turističke lokacije morate posjetiti

S.H.P.
Ilsutracija: Shuttestock
Ilsutracija: Shuttestock
Turisti iz cijelog svijeta vrlo rado dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a od mjesta iz kojih dolaze zavise i njihovi interesi za kulturno-historijsko naslijeđe naše zemlje. Zbog pandemije koronavirusa, u posljednja dva mjeseca broj rezervacija i dolazaka turista u našu zemlju u drastičnom je padu.

Budući da su gubici u ovom sektoru ogromni, a putovanja izvan naše zemlje još uvijek upitna, najbolje rješenje je da pomognete bh. turzimu i posjetite neke od najljepših gradova u našoj zemlji.

Lukomir i Umoljani

Turistički radnik Adnan Vlajčić preporučio nam je neke od najzanimljivijih destinacija.

"Preporučujemo izlete u prirodu koji obuhvataju sljedeće destinacije: Lukomir i Umoljani. Lukomir, često nazivan posljednjim bosanskim selom, nalazi se iznad 1.400 metara nadmorske visine. Razlog zbog kojeg smatramo da trebate posjetiti Lukomir se ogleda u tome da još uvijek možete vidjeti stari seoski način života i uživati u domaćoj hrani. Do Lukomira se može doći iz pravca Sarajeva i Konjica. Odličan dnevni izlet za sve koji su željni prirode. Jednako vrijedi i za Umoljane, malo planinsko mjesto idealno za pješačenje i odmor u prirodi", kazao je Vlajčić.

Konjic i Mostar

Često zanemarena i slabo istražena destinacija je grad Konjic. Ovaj grad leži na jednoj od najljepših bh. rijeka Neretvi, a okružen je najvećim planinskim masivima u našoj zemlji: Prenjom, Bjelašnicom i Bitovnjom. Ovaj grad je jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Konjic je poznat po drvorezbarstvu, a po broju stećaka treći je u svijetu.

"U Konjicu možete posjetiti Muzej drvorezbarstva koji ovaj grad čini posebnim kako u našoj zemlji, tako i u svijetu. Zatim, tu je i Titov bunker koji i danas prkosi vremenu. Idealno je za sve jugonostalgičare i zaljubljenike u historiju maršala Tita", kazao je.

Ovaj grad jedinstven je i po svojoj klimi, ali i po lokalnim specijalitetima poput janjetine s ražnja i ispod sača, kao i svježoj ribi.

Također, jedna od destinacija kojom se trebamo ponositi jeste Bobovac, stari srednjovjekovni grad, središte kraljeva u davnoj prošlosti naše zemlje. Podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća.

Ovaj grad podignut je na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša.

"Do Bobovca vode dva puta, jedan iz Vareša, drugi iz Kraljeve Sutjeske. Idealan je za zaljubljenike u historiju i prekrasne prirodne pejzaže koji ga okružuju", kazao je.

Ukoliko krenete na put kroz Hercegovinu, sunčani dio naše zemlje, predlažemo da posjetite i Mostar, glavno mjesto Hercegovine, Blagaj i Počitelj, a u bližoj okolini i skrivenu zelenu oazu Hercegovine vodopade Kravica.

Za mnoge turiste ovo je jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini. Udaljeni su 40-ak kilometara od Mostara i veoma su blizu Ljubuškog. Nastali su radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je ovaj fenomen prirode danas pod zaštitom države. Vodopad je viši od 28 metara, a širina mu je 150 m.

Ovo mjesto pravi je odmor za dušu i mozak, a u blizini možete posjetiti imalu pećinu u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcij-karbonata.

Šeher Sarajevo

Glavni grad naše zemlje, kod stranih turista poznat kao susret Istoka i Zapada, a zbog svoje burne historije i prošlosti ujedno je i najposjećeniji. Ono što bi vam kao turistima moglo biti najinteresantije osim starog dijela grada i Baščaršije su i vidikovci s kojih možete vidjeti cijelo Sarajevo.

Žuta ili Jekovačka tabija je mjesto koje nudi fantastičan pogled na zapad. Najbolje ju je posjetiti u akšam za vrijeme zalaska sunca. Budete li produžili dalje uzbrdo naići ćete na Bijelu tabiju koja se nalazi na vrhu naselja Vratnik.

Osim toga možete posjetiti i Trebević, Vrelo Bosne i okolne sarajevske planine.

Bihać i Cazin

Ukoliko tražite zanimljiv vikend izlet u okolini Bihaća i Cazina, preporuka je dvorac Ostrožac.

Japodski otoci - Bihać , Bosna i Hercegovina 😍💕🍀🍃🌊🤫#stressfreezone

Posted by Visit BiH on Saturday, May 16, 2020
A ako su vam potrebni relakascija i antistres terapija, Japodski otoci u Bihaću bit će izvrstan odmor za vas.

Ostali gradovi

Trebate posjetiti i Jajce, posljednje utočište kralja Stjepana Tomaševića. Ovaj grad je poznat po srednjovjekovnim katakombama i prekrasnim vodopadima u historijskoj jezgri grada.

"U Gradačcu će vas na samom ulasku u grad oduševiti mir i čistoća te nezaobilazna kula Husein-kapetana Gradaščevića koja dominira krajolikom. Ovaj grad je nadaleko poznat po svome sajmu šljive i drugim prirodnim bogatstvima.Tu je i Trebinje, posljednji mediteranski grad prema unutrašnjosti BiH poznat kao grad vina, sunca i platana", kazao je Vlajčić.

I na kraju nemojte zaboraviti posjetiti Banju Luku koja je poznata po svojoj dobro očuvanoj tvrđavi Kastel koja datira iz druge polovine XVI vijeka. Probajte poznate banjalučke ćevape i riješite dilemu čiji ćevapi su bolji: sarajevski, banjalučki ili travnički.

Smatramo da su sve destinacije primjerene i za posjete s djecom, jer će na taj način naučiti o prirodi i kulturnim znamenitostima koje ih okružuju.