Uz nova pravila
253

Sunce, more i pijesak: Kanarski otoci ponovo se otvaraju za turiste

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Španija polako relaksira mjere koje su ranije uvedene zbog pandemije koronavirusa, te najavljuju kako će Kanarski otoci uskoro biti otvorena za turiste, prenosi The Guardian.
Kanarski otoci polako se pripremaju za prijem turista, najavljujući usput kako će prvi posjetitelji stići već početkom jula.

"Mi ovo nazivamo globalnom laboratorijom za siguran turizam. Analiziramo svaku kariku u lancu, sve što ima veze sa turističkim iskustvom, želimo da sve bude što je više moguće sigurno iz zdravstvene perspektive", rekla je Cristina del Rio Fresen iz regionalnog ministarstva turizma.

Fresen je od početka maja na čelu tima u kojem je više od 200 stručnjaka iz oblasti zdravstva i industrije. Ovaj tim imao je za zadatak da sastavi protokole za hotele, restorane i muzeje. Cilj je pokrenuti novu kampanju: Kanarski otoci osim sunca, pijeska i mora nude i sigurnost.

Nova pravila i protokoli, koji važe od jula, obuhvataju fizičko distanciranje: Ležajevi za sunčanje bit će odvojeni jedni od drugih, važit će posebna pravila za odvajanje gostiju tokom doručka u hotelima, osoblje ugostiteljskih objekata neće imati kontakta sa gostima...

Još jedan od ciljeva jeste ponuditi gostima odmor koji im virus ne može poremetiti ili pokvariti: "Trudimo se naći rješenje u kojem neće biti potrebe da se koriste zaštitne maske i slične stvari. Sve to može stvoriti negativne posljedice i osjećaj straha i nesigurnosti".

"Danas svima šaljemo poruku. Španija će vas čekati od jula", rekao je premijer Španije Pedro Sanchez te pozvao i Špance da započnu s planiranjem ljetovanja u svojoj zemlji.

Od jula će biti aktiviran i "zdravstveni pasoš" za sve one koji iz Madrida lete za Kanarske otoke. Bit će to aplikacija koja će imati za zadatak da provjeri da li je putnik zaražen koronavirusom.