Solo avantura
39

Stručnjaci otkrili nekoliko razloga zašto je najbolje putovati sam

E. Sk.
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Ljudi koji žele doživjeti svijet na drugačiji način skloni su često putovati bez društva koje bi im stvaralo pritisak ili zbog kojeg bi se stalno morali prilagođavati tuđem tempu i željama.

No, sudeći prema mišljenju stručnjaka, to uopće nije loše.

Društveni mediji neprestano nam nude tuđa iskustva i razmišljanja, pa je upravo zbog toga ponekad važno isključiti se i doživjeti svijet iz vlastite perspektive.

Iako se putovanje bez društva nekom može činiti zastrašujućim, posebno onima koji se smatraju društvenim, mnogo je onih koji su samostalni odmor proglasili najsretnijim trenucima u životu. Naravno da postoji posebna ljepota u putovanju koje dijelimo s prijateljima, no ako se želite stvarno odmoriti, postoje razlozi zbog kojih je solo avantura upravo ono što trebate.

Imate više slobode

Poznato je da svako putovanje s prijateljima uključuje najmanje sat ili dva svađe oko toga gdje ćete ići i šta ćete naredno raditi. Stvari koje vas zanimaju ne moraju nužno zanimati i vaše prijatelje. I obrnuto, ono što zanima njih, ne mora zanimati vas. Svako ima cijelu listu stvari koje bi htio raditi. No, ako putujete bez društva, možete biti sebični koliko želite. Budite se kad želite, jedete kad želite, posjećujete mjesta koja vi želite i imate slobodu izbora.

Izaći ćete iz zone komfora

Ako se s nekim izgubite u velikom gradu ili pogriješite u ophođenju sa strancima, nema veze jer društvo stvara sigurno okruženje u situaciji koja bi vas možda izbezumila. No ukoliko ste bez društva, to će vas prisiliti da skupite hrabrost i riješite problem sami. Iako je zastrašujuće izaći iz zone komfora, to vas može osnažiti kad shvatite da možete preživjeti i bez drugih.

Lakše je stati i napraviti pauzu

Putovanja s prijateljima ponekad mogu biti bazirana na pritisku da morate stići vidjeti i posjetiti u rekordnom roku sve što ste zacrtali. Pri tome se iz vida gubi ono najvažnije kod svakog odmora, a to je relaksacija. S druge strane, ako ste na putovanje krenuli sami, uvijek možete provesti cijeli dan vani.

Otkrit ćete ko ste zapravo

Ukoliko putujete sami, to će vam pomoći da shvatite ko ste zapravo. Posjećujući samostalno muzeje, restorane i lokalne znamenitosti drugačije ćete proživjeti ta iskustva i imat ćete vremena za proučavanje. Iako možda toga niste svjesni, vjerojatno vam treba kvalitetno vrijeme bez društva. Samostalno putovanje u kojem se možete posvetiti sebi i svojim mislima može učiniti čuda za vas.