Putovanja
1

Stockholm i Hamburg zelene prijestolnice Evrope

FENA
Gradovi Stockholm i Hamburg dobitnici su nagrade Zelena prijestolnica Evrope, nove nagrade koju dodjeljuje Evropska komisija kako bi potaknula vlasti u gradovima da rade na poboljšanju kvaliteta života vodeći računa o okolišu.

Stockholm će nositi titulu Zelene prijestolnice za 2010. a Hamburg za 2011.

"Čestitam Stockholmu i Hamburgu na njihovim naporima da prioritet daju zaštiti okoliša i kvalitetu života. Danas četiri od pet Evropljana živi u urbanim sredinama u kojima su ekološki izazovi najveći. Zahvaljujući mjerama protiv atmosferskog onečišćenja, mjerama protiv prometnih gužvi, smanjenju emisije ugljičnog dioksida i upravljanju otpadnim vodama, Stockholm i Hamburg su gradovi koji mogu služiti kao model za ostatak Evrope", rekao je povjerenik za okoliš Stavros Dimas.

U Stockholmu, u kojem živi oko 800 hiljada ljudi, postavljeni su ambiciozni ciljevi da se do 2050. godine izbace iz upotrebe fosilna goriva, a uveden je i sistem naknade za zagađivanje, što je znatno smanjilo upotrebu osobnih automobila i natjeralo ljude da više koriste javni prijevoz.

Oko 95 posto stanovnika Stockholma živi na manje od 300 metara od zelenih površina.

Hamburg je također zacrtao ambiciozne ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. i za 80 posto do 2050. godine. Gradske vlasti su u javnim zgradama uvele sistem ocjenjivanja racionalnog trošenja energije i pokrenule program zamjene zastarjelih rasvjetnih tijela, hladnjaka i bojlera.