Na svjetskim morima od 2013.
22

FOTO / Stiže nova generacija kruzera

Klix.ba
Nova generacija kruzera, dizajnirana poslije 2008. godine, kako bi najbolje oslikavala globalnu ekonomsku stvarnost, će uskoro zaploviti svjetskim morima.
Norwegian Breakaway
Norwegian Breakaway
Ova nova generacija brodova će zaploviti najranije u aprilu 2013. godine. Ovi novi brodovi će biti veći od prethodnika, ali neće biti najveći kruzeri ikada napravljeni.

Putnicima će pružati iskustvo kakvo žele, a istovremeno će linije održavati profitabilnim.

Iako će ovi novi brodovi moći prevoziti više putnika, ipak neće biti pretrpani. Na njima neće biti pozorišta ili velikih blagovaonica, ali će zato postojati kompjuterski zabavni centri.

Carnival Sunshine
Carnival Sunshine
Inovacije u dizajnu su urađene prvenstveno zbog smanjenja potrošnje goriva. Gorivo na kruzeru pokreće mnogo više od samih propelera – ono, između ostalog, pokreće i klima uređaje, toalete i svjetla. Prostorije u kojima se putnici nalaze samo kratko vrijeme, tokom dana ili noći bespotrebno troše mnogo goriva.

Norwegian Breakaway će biti prvi brod nove generacije kruzera. Njegov dizajn je većinom baziran na trenutnom kruzeru nazvanom Norwegian Epic, ali je malo manji i prevozit će oko 4.000 putnika. Brod će zadržati većinu sadržaja svojih prethodnika, ali imat će i neke novitete. Jedan od noviteta, nazvan "The Waterfront", je dio palube na kojem će se nalaziti mnogobrojni otvoreni restorani.

Carnival Sunshine tehnički nije novi brod, već renovirani stariji Carnival Destiny. Remodeliranje broda će koštati 155 miliona dolara, a trajat će 49 dana. Cijeli posao će biti urađen u brodogradilištu Fincantieri u Italiji. Tek nakon remodeliranja će ovaj brod dobiti ime Carnival Sunshine. Kako bi što više smanjili potrošnju goriva, brod će imati 168 brodskih kabina za veći broj putnika, u kojima će se nalaziti dodatni kreveti.

Royal Princess
Royal Princess
Pozorišta će biti manja, a iz upotrebe će biti izbačena i staza za mini golf. Veliki restorani će biti zamijenjeni manjim mjestima na kojima će se služiti hrana iz raznih krajeva svijeta.

Royal Princess će biti najveći kruzer u floti Princess Cruisea. Iako se dizajn bazira na prethodnicima, na brodu će se nalaziti mnogo više otvorenih barova i restorana. Što se zabave tiče, na Royal Princessu će se nalaziti ogromni kompleks nazvan "Princess Live" u kojem će se održavati sve, od koncerata, kurseva slikanja, stand-up komedija pa do kurseva kulinarstva. Putnici će imati opciju da sav sadržaj iz ovog kompleksa prate direktno na televiziji u svojim kabinama.