Turizam
74

Šta posjetiti: Saudijska Arabija polako otvara vrata stranim turistima

S.H.P.
Jeddah
Jeddah
Nedavna odluka Saudijske Arabije da otvori svoja vrata stranim turistima donijela je dozu uzbuđenja svima koji vole putovati. Veliku i do sada uglavnom zatvorenu zemlju sada može vidjeti i u potpunosti doživjeti čak 49 zemalja.

No šta možete vidjeti u Saudijskoj Arabiji i zašto biste uopšte trebali posjetiti ovu zemlju, pitanje je koje se često postavlja. Osam mjeseci u godini je jako vruće, ne postoje političke slobode, nemate pravo na slobodu govora, nije dozvoljen alkohol, rijetko možete vidjeti da su muškarci i žene u istom društvu, a postoji i mnogo podataka o tome kako se u ovoj zemlji uveliko krše ljudska prava.

Prvo što treba primjetiti jeste da je Saudijska Arabija puno raznolikija po krajoliku nego što to možete zamisliti.

Geografski veći dio zemlje jeste pustinja, no na zapadu se uzdižu planinski lanci Hidžaz i Asir, tu je Crveno more, zatim grad hurmi i palmi Al-Hofuf, te grad sporednih ulica i marketa začina Jeddah.

Ovo su neka od mjesta koja biste trebali posjetiti:

Jeddah

Najveća trgovačka luka Saudijske Arabije i drugi je grad po veličini. Nalazi se nedaleko od glavnog islamskog svetog mjesta Meke i kroz njega prođe preko dva miliona muslimana koji obavljaju hodočašće svake godine.

Također u ovom gradu postoje odmarališta na plaži, te mogućnost ronjenja iako su mnogi morski koralni grebeni uništeni posljednjih godina. Osim toga u ovom gradu možete vidjeti i brojne džamije i građevine tradicionalne arapske kulture, te stambene tornjeve koje je gradila trgovačka elita 19. stoljeća.

Također Jeddah ima i brojne moderne znamenitosti poput fontane kralja Fahda koja je službeno fontana s najvišim mlazom vode na svijetu.

Planine Asir

Ovaj dragulj nalazi se na jugozapadu Saudijske Arabije i paralelan je s Crvenim morem. Krajolik je divan i bujan. Na području Asira padne najviše padavina u Saudijskoj Arabiji, te u njemu postoji jedinstvena biološka raznolikost. Procjenjuje se da 500.000 divljih grivastih pavijana, orlova i plavih guštera naseljava ove planine.

Budući da se posljednjih godina regija otovorila prema domaćem turizmu, otovrena je i žičara s kojom možete posjetiti selo Rijal al-Ma.

Mada'in Saleh

Mada'in Saleh je arheološki lokalitet drevnog grada u kojem ima najviše ostataka nabatejske kulture. Ono što je interesantno jeste da su saudijske vlasti uglavnom šutjele o Mada'in Salehu, jer religiozni fundamentalisti nisu željeli promovirati nešto što potiče iz predislamske civilizacije.

Al-Hofuf

Al-Hofuf je poznata regija po palminim stablima hurmi. Spektakularna atrakcija je i špiljski kompleks unutar planine al-Qarah koji je 2018. godine registriran kao mjesto UNESCO-ove kulturne baštine.

Iako Saudijci prihvataju strane turiste, ipak treba biti oprezan. Tamo gdje dvije potpuno različite civilizacije dođu u kontakt, liberalni Zapad i konzervativni Saudijci, uvijek postoji mogućnost da dođe do nesporazuma ili uvreda.

Žene se ne bi trebale javno fotografirati. Osim toga u manjim gradovima Saudijske Arabije mnogi ljudi nikada nisu imali kontakt sa zapadnjacima i mogu biti dosta sumnjičavi, posebno kada se vade fotoaparati i telefoni. Zato budite pažljivi i uvijek tražite dozvolu za fotografisanje, savjetuje BBC.