Preporuka za posjetu
0

Srebrenik postaje otvoreni grad umjetnosti

Sarajevo-x.com
Ukoliko želite da budete u centru kulturnih zbivanja Turistička zajednica Tuzlanskog kantona predlaže da ovih dana posjetite grad Srebrenik.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona posljednjih nekoliko godina podržava održavanje kulturne manifestacije Srebrenik -Otvoreni grad umjetnosti (OGUS), promovišući je kao svojevrsnu turističku atrakciju koja svake godine ugosti umjetnike iz zemlje i inostranstva. Ova manifestacija tradicionalno se održava od 1977. godine i tokom sedam dana koliko traje, Srebrenik posjeti veliki broj kako domaćih tako i stranih turista.

Ovogodišnji 32. OGUS svečano je otvoren 22. avgusta na obroncima Starog grada Srebrenika (sagrađen 1333. godine) kada je upriličen bogat muzičko-scenski program pod nazivom "Pod krovom Starog grada". U okviru manifestacije pred oko 4.000 posjetilaca održan je i 2. Bosanskohercegovački festival narodne muzike Zvuci starog grada.

Prvi put održana je i zanimljiva manifestacija pod nazivom Djeca slikaju svom gradu, gdje je učestvovalo oko 200 djece predškolskog uzrasta i učenika nižih razreda osnovne škole koji su na rolni papira, dugačkoj oko 100 metara, crtajući prema raznovrsnim motivima, pokušali pokazati svoje likovno umijeće. Istog dana, u organizaciji Centra za kulturu i informisanje i KUD-a Mehmed Ibrahimović Srebrenik, na otvorenoj pozornici u centru grada, održan je tradicionalni festival pod nazivom Djeca pjevaju hitove. Cilj ovih manifestacija da u djeci probudi ljubav prema svom gradu, okolini i ljudima, kako bi nastavili promociju kulturno-historijskog nasljeđa Srebrenika.

U okviru ovogodišnjeg OGUS-a, 27. avgusta bit će upriličeno književno veče, u okviru kojeg će biti promovisan časopis Biljeg Srebrenika, dok je za sutra 28. avgusta planirano Vinkovačko veče, na kojem će nastupiti KUD Lisinski Vinkovci. Subota 29. avgust rezervisana je za smotru folklora gdje će uz domaći KUD nastupiti KUD-ovi iz Jablanice, Brčkog, Odžaka, Prokosovića, Cazina, te gosti iz Kranja, R. Slovenija. Ovogodišnji OGUS 2009 se zatvara 30. avgusta multimedijalnim programom u izvođenju Umjetničke radionice Srebrenik.