Putovanja
7

Spektakl: Najveći događaji u 2016. koje vrijedi gledati uživo

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Ovogodišnji kalendar pun je događaja koje putnici sa dubljim džepom nipošto ne smiju zaobići, a i ako nemate sredstava uvijek možete pribilježiti ključne datume kada biste trebali sjesti pred TV.

U nastavku slijede datumi koji će obilježiti 2016. godinu, a spisak se sastoji od sportskih, političkih, kulturnih i astronomskih događaja.

Predsjednički izbori u SAD-u

Malo je političkih događaja koji imaju efekat kao predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama. Pošto je izgledno da će konačna bitka biti vođena između Donalda Trumpa i Hillary Clinton, politički geekovi nemaju gdje drugo otputovati do u Washington 8. novembra. S druge strane, obični građani svijeta će ovaj događaj pomno pratiti preko malih ekrana ili interneta.

Copa America Centenario

Popularnost fudbala u SAD-u nezaustavljivo raste, a kulminacija će se desiti u junu kada će deset nacionalnih timova iz Južne Amerike na tlu SAD-a proslaviti 100. godišnjicu Copa Americe. Iako događaj nije potvrđen, reprezentacije Južne Amerike će se susresti sa šest reprezentacija Sjeverne Amerike, uključujući Jamajku i Kostariku. Utakmice će se održati u Pasadeni, Chicagu, Glendaleu i Seattleu.

Bitka na Somi

Stota godišnjica najkrvavije bitke u Prvom svjetskom ratu bit će obilježena 1. jula u memorijalu Thiepval u Francuskoj. U bici je poginulo 794.000 britanskih i francuskih vojnika sa jedne i 537.000 njemačkih vojnika sa druge strane. Ovo je prilika za sve ljubitelje historije da posjete mjesto koje i danas podsjeća na rovovsku bitku koja je trajala čak četiri i po mjeseca.

Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre

Olimpijada je nezaboravan sportski događaj koji nijedan ljubitelj fizičkih aktivnosti sa dubljim džepom ne bi smio propustiti. Počevši od 5. augusta cijeli svijet će još jednom sve oči uperiti ka Brazilu koji ovoga puta neće postati samo centar fudbala. Od olimpijca Usaina Bolta do paraolimpijke Ellie Simmonds – imena obećavaju da nas čeka vjerovatno najveći sportski događaj u historiji.

Potpuno pomračenje Sunca (Indonezija, Malezija i Pacifik)

Deveti mart je odličan dan za odlazak u Indoneziju gdje možete svjedočiti jednom od najljepših astronomskih događaja. Stručnjaci procjenjuju da će najbolji pogled na zaklonjeno Sunce biti sa ostrva Sulawesi kod Bornea. Također, pomračenje će biti vidljivo iz Kuala Lumpura, Singapura pa i sa sjevera Australije.

Godišnjica Shakespearove smrti

Ove godine bit će obilježeno 400 ljeta od smrti jednog od najvećih pisaca u historiji, a Kraljev koledž u Londonu kreirat će prigodan program sastavljen od performansi, predstava, koncerata i izložbi koje će biti na repertoaru tokom cijele 2016. godine. Svi ljubitelji Shakespearea zasigurno će uživati u izlaganju originalnih spisa velikog pjesnika i igranju Kralja Lira u Stratford-upon-Avonu.

Merkurov tranzit (Maroko, Sahara i zapadna Evropa)

Ova rijetka nebeska pojava ogleda se u preletu planete Merkur između Zemlje i Sunca, a posljednji put je zabilježena 2006. godine. Astronomi pripremaju svoje najbolje teleskope koje će postaviti van gradova i ispod što čišćeg neba. Ukoliko imate sredstava uputite se ka spomenutim destinacijama kako biste 9. maja uživali u nebeskom spektaklu. U protivnom, događaj pratite putem medija.