Putovanja
217

Smeta vam smog, depresivni ste: Priča Sabine Aljić motivirat će vas da zavolite planinu

Piše: S. H.
Sabina Aljić
(Foto: Klix.ba)
Sabina Aljić je nastavnica hemije u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi. Njena priča je specifična jer zbog ljubavi prema planini i planinarenju nijedan vikend ne provodi u gradskoj gužvi, već na prelijepim bosanskohercegovačkim planinama, uživajući u svim čarima planinarenja.

Trenutno je jedini spas od magle i zagađenja vjerovatno odlazak na planinu, gdje možete uživati u svježem zraku i suncem okupanim krajolicima. Planinu jednostavno volite ili ste ravnodušni, ali vrijednosti planine i planinarenja je potrebno konstantno naglašavati.

Iskustva nastavnice i planinarke Sabine Aljić dokaz su da su planina i planinarenje način da kvalitetno potrošite slobodno vrijeme, imate zdravu fizičku aktivnost, pozitivno razmišljate, upoznate nove ljude i još mnogo toga.

Već treću godinu zaredom Sabina svaki vikend provodi na planini i, kako ističe, to je njen način života.

"Planinarenjem se bavim od 2012. godine, kada sam vodeći djecu iz škole na izlet sasvim slučajno upoznala članove planinarskog društva PTT "Prijatelj prirode". Nedugo nakon toga učlanila sam se i postala redovna članica planinarskog društva s kojim svakog vikenda organizujemo pohode i izlete. Osim toga, učestvujem i u pohodima koje organizira Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923", ističe Aljić.

Ljubav prema planini razvijati kod djece

Planinarsko društvo "Prijatelj prirode" osnovano je 1953. godine kao planinarsko društvo za PTT radnike u Sarajevu. Jedna od prvih aktivnosti Društva bila je izgradnja planinarske kuće na Igmanu 1955. godine. Danas su članovi Društva veoma aktivni te osim pohoda na bh. planine, organiziraju planinarske pohode i van granica BiH.

"Moj prvi planinarski pohod u junu 2012. godine bila je prekrasna i prkosna planina Treskavica, kao i njena jezera. Bila je to prilično teška tura za početnika, ali taj fantastični osjećaj prilikom hodanja stazama, slušanje cvrkuta ptica, miris cvijeća i dolazak na Crno jezero, koje se nalazi na 1.675 metara nadmorske visine, za mene su bili vjetar u leđa.

Znala sam da ne mogu više bez planine i tog osjećaja ljepote, moći, sreće i pogleda. Poslije toga nizale su se planina za planinom, naše bosanske ljepotice i vrhovi na Jahorini, Bjelašnici, Vranici, Čvrsnici i Vlašiću. Vremenom moji planinski pohodi i izleti nisu bili samo u BiH, nego sam ih izvela van granica svoje lijepe domovine. Moram reći da su me Durmitor, njegovi vrhovi Šljeme i Savin kuk oduševili. Za Orjen, planinu koja granicom našu zemlju odvaja od Crne Gore, malo je reći da je predivna. Bila sam i na Prokletijama, Biokovu i brojnim drugim 'čarobnim' planinama.

Imala sam sreću da boravim i uživam na Tatrama u Slovačkoj, ali najviše pamtim odlazak u Grčku na vrh Mytikas, Mt. Olympus na 2.917 metara nadmorske visine. Osim planinarenja, tu sam doživjela i iskustvo alpinističkog penjanja. Moj prvi susret za takvim načinom izlaska na vrh planine je bio pomiješan s različitim osjećajima, novim iskustvom, strahom, željom i adrenalinom u pravom smislu riječi, koji sam savladala i pobijedila uz pomoć prijatelja i iskusnih planinara koji su bili nesebični i moja velika podrška da uspijem 'osvojiti' za mene dotad najviši vrh i inače drugi vrh Balkana", izdvojila je naša sagovornica iz svog bogatog planinarskog iskustva.

Čarobne planine

Sabina naglašava da planinari često ističu kako je najveći vrh kućni prag, stoga savjetuje roditelje da kod djece razvijaju ljubav prema planini i planinarenju, ali i prirodi općenito.

"Toplo preporučujem svima, a posebno svojim dragim Sarajlijama, koji imaju veliku sreću da im se nadohvat ruke nalaze olimpijske ljepotice, a posebno Trebević, da se pokrenu i uživaju na suncu, čistom zraku i provedu predivan dan sa svojom porodicom, prijateljima i dragim osobama. Planina će im pomoći da uljepšaju život, kako sebi, tako i drugima. Priroda je jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja", zaključuje Aljić u razgovoru za Klix.ba.