Putovanja
29

Slijetanje na najopasniji aerodrom na svijetu: Moramo paziti na litice, krovove, stubove...

Klix.ba
"Vidite ove planine. Morate paziti da im ne približite previše krilima. Dok se okrećete, u daljini možete vidjeti tračak aerodromske piste. Ovo je jedina zemlja sa ovakvom pistom, a možete je vidjeti tek pet ili deset sekundi prije slijetanja", kažu piloti dok letjelicu spuštaju na Međunarodni aerodrom Paro u Butanu.

Ovo je jedan od najtežih i najopasnijih aerodroma na svijetu, a piloti za upravljačem aviona moraju reagovati izuzetno brzo i vješto.

Aerodrom Paro se nalazi na visini od 2.500 metara, a okružen je strmim liticama višim od 5.500 metara. Na svijetu je do 2009. postojalo samo osam zvanično kvalifikovanih pilota koji su bili u stanju da spuste avion na pistu i to pod idealnim dnevnim uslovima.

BBC donosi prilog iz kokpita u kojem piloti, dok isključuje autopilota, kažu da se prilikom slijetanja rukovode samo vlastitim viđenjem i iskustvom.

"Nemamo nikakve instrumente koji bi nas vodili. Jednostavno znamo da je aerodrom iza ove planine i oslanjamo se na iskustvo", objašnjava pilot. Dok slijeću moraju paziti i na krovove kuća, kao i na stubove električne rasvjete, a posebnu poteškoću stvara kratka pista.