Na rijeci Ilomska
155

Skriveni dragulj na padinama Vlašića: Znate li za prelijepi vodopad Buk?

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Prelijepi vodopad Buk nalazi se na rijeci Ilomska, skriven u šumi na zapadnim padinama Vlašića, na nadmorskoj visini od oko 750 metara. Fascinantno je da mala rječica poput ove stvara ovako spektakularan vodopad.

Pored ovog, u neposrednoj blizini se nalazi još jedan mali vodopad, a poznati su još pod nazivima Veliki i mali slap i Veliki i mali Badanj. Ovaj veći važi kao jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini i visok je oko 40 metara.

Rijeka Ilomska ulijeva se u Ugar, otprilike dva kilometra niže od vodopada, u blizini ceste koji vodi iz smjera Travnika prema Kneževu, odnosno dalje prema Banjoj Luci. Ova rječica teče živopisnim kanjonom od Korićanskih i Imljanskih stijena pa je vodopad u svojevrsnom amfiteatru.

Osim što izgleda fascinantno, vodi koja pada sa stijene lokalno stanovništvo je još od davnina pripisivalo ljekovita svojstva. Mnogi posjetitelji ponesu sa sobom malo ove vode vjerujući da će im donijeti sreću i zdravlje. Na obližnjim stijenama mogu se okušati i oni željni alpinizma, a tu su i markirane planinarske staze koje vode kroz šumu u srcu Vlašića.

Pored vodapada, u gornjem i srednjem toku Ilomske nalaze se i dva slapa: jedan ispod pitoke Manatovac, koji je preusmjeren za vodosnabdijevanje Skender Vakufa, dok je Sinjac (ispod zaseoka Nikodinovići, sela Petrovo polje) kupalište tokom ljeta. Kanjon Ilomske je zaštićeni prirodni pejzaž.

"Budući da je ponekad čak i fotografijama nemoguće dočarati prirodnu ljepotu, snimio sam i video prilikom svoje posjete. Preporučio bih svima da u prirodu ne idu sami, a prilikom posjete ovom prirodnom blagu treba se paziti učestalih odrona, jer su visoke stijene u kanjonu izuzetno porozne. Na nekim mjestima je teži prilaz, zbog kamena sipara pa su tamo postavljene i sajle", naveo je fotograf Boris Trogrančić.