Bijeg od smoga
139

Skijaški centar Karaula spreman za zimsku sezonu, prvi snijeg već ga prekrio

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Skijaški centar Karaula u Kladnju spreman je za predstojeću zimsku sezonu, a prve snježne padavine već su ga prekrile. Nesmetani uslovi za skijanje bit će stvoreni uz intenzivnije padavine, a užitak na otvorenom za sve koji žele pobjeći od gradskog smoga upotpunit će i ovogodišnja bogata ponuda.

Na obroncima planinskog prevoja Karaula, od centra Kladnja udaljeno okvirno kilometar, smješteno je skijalište koje skijašima, izletnicima i ljubiteljima zimske idile na otvorenom nudi mnogo sadržaja za uživanje.

Direktorica Javnog preduzeća Karaula iz Kladnja Dragana Čaušević za Klix.ba kaže da se proteklih dana radilo na čišćenju staze, uklanjanju sitnih kamenčića, postavljanju zaštitnih ograda, ali i provjeri tehničke opreme.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Jedino skijalište u Tuzlanskom kantonu posjeduje i ski-lift kapaciteta 1.200 osoba u satu, sa spusnom stazom dužine 1.700 metara, dok je uzlazna putanja 1.110 metara koja je također pripremljena za posjetitelje. Prve snježne pahulje dale su dodatnu ljepotu ovim izletištu, a intenzivnije padavine stvorit će idealne uslove za skijanje.

"Ski staza je namijenjena za rekreativce, ali i one iskusnije koji vole profesionalno skijanje. U cijelosti ona je izuzetno zahtjevna, za rekreativce se preporučuje odlazak do šestog stuba, dok je za spretnije namijenjen odlazak do samoga kraja. U ovoj zimskoj sezoni ponuda će biti ista kao i prethodne godine, imat ćemo besplatnu školu skijanja koju organizira skijaški klub sa certificiranim trenerima, restoran sa toplim napitcima i hranom i određeni prateći programi", kazala nam je Čaušević.

Detalj iz prošlogodišnje sezone (Foto: Klix.ba)
Detalj iz prošlogodišnje sezone (Foto: Klix.ba)

Po projektu Ministarstva turizma i okoliša FBiH Javno preduzeće Karaula realizirat će i investiciju koja podrazumijeva uređenje pješačke staze koja prolazi pored skijališta.

Prvi radovi su već počeli, a uz uređenje staze predviđeno je postavljanje oznaka pored puta, zatim šadrvana i stolova te info totema koji će sadržavati sve neophodne informacije o ski stazi i njenim karakteristikama. Ukoliko vremenske prilike dozvole, cjelokupan projekt će biti okončan do zvaničnog početka zimske sezone.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

I ove godine je u saradnji sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona planirano zvanično otvorenje zimske sezone, a tačan datum će odrediti prve intenzivnije snježne padavine koji će stvoriti uslove za nesmetano skijanje. Na taj dan za sve posjetitelje će biti omogućeno besplatno skijanje i uživanje u zimskim igrama.

Kada je riječ o redovnim cijenama za ulazak u Skijalište Karaula, one će biti u prošlogodišnjem rasponu. Odrasle osobe 14 KM će izdvojiti za dnevnu kartu, a djeca 12 maraka.

Poludnevne karte od 12 do 16 sati će koštati deset KM za odrasle, a osam za djecu. Također, u ponudi će biti i karte za organizovane posjete te ukoliko dolazite u grupi većoj od deset osoba, za djecu ćete platiti dnevnu kartu 10 KM po osobi, a za odrasle 12 maraka.