Putovanja
7

Sjeverna Irska: Gradi se avanturistički raj u dužini od 800 metara

Klix.ba
Dvadeset metara dugačak most od čelika spušten je na liticu Gobbins kao simboličan početak gradnje turističkog puta u Sjevernoj Irskoj.

Za taj poduhvat bio je potreban kran od 350 tona kako bi se dio mosta od 5,4 tone stabilizovao uprkos vjetrovitim uslovima.

Put po litici Gobbins izgrađen je 1902. godine i bio je jedan od najvećih poduhvata koji je privlačio veliki broj turista. Vremenom je zbog ljutih atmosferskih uslova propao, a potpuno je zatvoren 1954. godine nakon što se veliki dio strukture urušio.

Put se danas obnavlja, a investitori se nadaju da će prvi turisti moći uživati u njemu već za Novu godinu i to bez obzira na kašnjenje od šest mjeseci opet zbog oštrih vremenskih uslova i osjetljive prirodne okoline koju nastanjuju brojne vrste ptica.

Stari put
Stari put

Prije više od stotinu godina put je napravila firma Berkeley Deane Wise, a činilo ga je 800 metara prolaza, stepenica, mostova i tunela koji su prolazili ivicom litice, ispod vodopada i tik iznad sunovrata u Irsko more.

Rekonstruisani put bit će premješten sa stare rute, a činit će ga 15 mostova uključujući i jedan u obliku tube i jedan viseći most.

Ukupni troškovi gradnje iznosit će 7,6 miliona eura, a više od pola sredstava osigurat će Evropska unija.