{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjajan pogled pruža se sa jednog od najljepših manastira u BiH

24.8.2014. u 22:18
53
201
Sjajan pogled pruža se sa jednog od najljepših manastira u BiH
53
Na brdu Crkvine koje se uzdiže iznad grada Trebinja podignut je jedan od najljepših manastira u BiH - manastir Gračanica.
U narodu je ovaj manastir poznat i kao Hercegovačka Gračanica jer je on vjerna kopija manastira Gračanica sa Kosova.

Ovaj manastir izgrađen je prije četrnaest godine, a izgradnja je povjerena arhitekti dr. Predragu Ristiću, inače poznatom graditelju vjerskih objekata.

Novoizgrađeni hram Blagoveštenja vječna je kuća pjesnika Jovana Dučića, koji je u svom testamentu izrazio želju da njegovi posmrtni ostaci budu pohranjeni u njegovom rodnom Trebinju. Vijest o ovoj Dučićevoj želji došla je do jednog od najuspješnijih Hercegovaca u Sjedinjenim Američkim Državama Branka Tupanice koji je finansirao kompletnu izgradnju hrama i prenošenje posmrtnih ostataka poznatog pjesnika.

Gradnja Hercegovačke Gračanice počela je u proljeće 1999. godine, a Dučićeva želja je ispunjena godinu dana kasnije, 23. oktobra 2000. godine, kada su nakon 57 godina iz Libertvila (SAD) preneseni pjesnikovi posmrtni ostaci i pohranjeni u kripti crkve. U sklopu ovoga vrlo lijepo uređenog kompleksa, koji je obogaćen zelenim površinama, izgrađeni su još i zvonik, parohijski dvor, amfiteatar crkvena knjižara i muzej.

Manastir je postao i svojevrsna turistička atrakcija koja pažnju turista plijeni svojim izgledom, ali i preijepim pogledom koji se pruža sa ovog mjesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: