Putovanja
53

Sjajan pogled pruža se sa jednog od najljepših manastira u BiH

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Na brdu Crkvine koje se uzdiže iznad grada Trebinja podignut je jedan od najljepših manastira u BiH - manastir Gračanica.

U narodu je ovaj manastir poznat i kao Hercegovačka Gračanica jer je on vjerna kopija manastira Gračanica sa Kosova.

Ovaj manastir izgrađen je prije četrnaest godine, a izgradnja je povjerena arhitekti dr. Predragu Ristiću, inače poznatom graditelju vjerskih objekata.

Novoizgrađeni hram Blagoveštenja vječna je kuća pjesnika Jovana Dučića, koji je u svom testamentu izrazio želju da njegovi posmrtni ostaci budu pohranjeni u njegovom rodnom Trebinju. Vijest o ovoj Dučićevoj želji došla je do jednog od najuspješnijih Hercegovaca u Sjedinjenim Američkim Državama Branka Tupanice koji je finansirao kompletnu izgradnju hrama i prenošenje posmrtnih ostataka poznatog pjesnika.

Gradnja Hercegovačke Gračanice počela je u proljeće 1999. godine, a Dučićeva želja je ispunjena godinu dana kasnije, 23. oktobra 2000. godine, kada su nakon 57 godina iz Libertvila (SAD) preneseni pjesnikovi posmrtni ostaci i pohranjeni u kripti crkve. U sklopu ovoga vrlo lijepo uređenog kompleksa, koji je obogaćen zelenim površinama, izgrađeni su još i zvonik, parohijski dvor, amfiteatar crkvena knjižara i muzej.

Manastir je postao i svojevrsna turistička atrakcija koja pažnju turista plijeni svojim izgledom, ali i preijepim pogledom koji se pruža sa ovog mjesta.