{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Singapur dobio prvi dupli spiralni most u svijetu

S
26.4.2010. u 10:24
0
10
Singapur dobio prvi dupli spiralni most u svijetu
0
U Singapuru je tokom vikenda otvoren most The Helix, koji je kao prvi dupli spiralni most dospio na CNN-ovu listu 24 najfenomenalnija mosta u svijetu.

Dug je 280 metara i izrađen od nehrđajućeg čelika. Montiran je više od dvije godine s velikom preciznošću i istinski je arhitektonski podvig, javlja CNN.

Nalazi se uz plutajuće platforme u Marina Bayu, a kad završi faza dva i pješčana obala bude otvorena u junu, omogućit će direktnu vezu na to područje. Na njegovom ulazu je prvi umjetnički park u Singapuru, a mostom koji je uz njega vozilima se izlazi na kazino centar koji je smješten na obali.


Most The Helix se sastoji od glavnih i sporednih čeličnih spirala između kojih struji vjetar. Ima pet platformi za razgledanje s kojih se pruža prelijep pogled na ono što se događa u Marina Bayu. One također funkcioniraju kao otvorene galerije gdje se izlažu dječije slike i crteži.

Zašto je ovaj most tako značajan? Ako bismo sve njegove čelične spirale položili bile bi duge 2.250 metara, a cijela struktura teži oko 1.700 tona, što je ekvivalent za oko 1.130 salona automobila.


Tu je i mogućnost noćnog osvjetljenja ugrađenog u pješački most, koji se može programirati za stvaranje različitih "raspoloženja" za različite događaje.

"Kada (Marina Bay) šetnica bude završena sredinom ove godine, zajedno s ovim mostom, činit će 3,5 kilometara pješačke petlje oko cijelog zaljeva", rekao je Fun Siew Leng, direktor grupe za urbanizam i dizajn, za Channel NewsAsia.


Da bi se označio završetak mosta i umjetničkog parka, tokom vikenda je održana dvominutna pirotehnička koreografija. Most je zvanično otvorio nacionalni ministar za razvoj Mah Bow Tan, a bio je upriličen muzički i plesni program.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: