U 2023. godini
113

Sezona Adventa je počela: Ovih deset gradova izabrani su za najbolje zimske idile u Evropi

L. R.
Budimpešta (Foto: EPA-EFE)
Budimpešta (Foto: EPA-EFE)
Zvuk novogodišnjih pjesama, miris hrane i stotine lampica i ukrasa neizostavni su dio zimske idile širom svijeta, a ako još uvijek ne znate gdje biste za zimske praznike, britanski Independent izabrao je 10 najboljih adventskih sajmova u Evropi.

Tako se na prvom mjestu našla Budimpešta, a sezona adventskog sajma nedavno je otvorena, a trajat će do 1. januara. Kako navodi ovaj medij, u Budimpešti vole ranije započeti božićnu sezonu.

Centralno mjesto okupljanja je trg Vorosmarty, ali to nije jedino mjesto gdje možete uživati u zimskoj čaroliji. Trg ispred bazilike svetog Stjepana također se pridružuje zabavi, gdje osim hrane i suvenira možete i klizati na ledu. Također, sličan sadržaj možete pronaći i na trgovima Deak i Fovam.

Na drugom mjestu našao se Advent u Zagrebu, koji počinje 2. decembra i trajat će do 7. januara. Interesantno je da se u Zagrebu Advent održava na brojnim lokacijama, tako će posjetioci moći uživati na različitim lokacijama. Inače, Advent u Zagrebu jedan je od popularnijih adventskih sajmova u Evropi pa nije čudno što se našao u užem izboru ovog britanskog medija.

Na listi su se našla i dva francuska grada - Lille i Strazbur, a interesantno je kako se na listi nije našao Pariz, kojeg mnogi smatraju jednim od najljepših evropskih gradova, naročito u zimskom periodu.

Vrlo očekivano, na listi najboljih adventskih sajmova našli su se oni koji se održavaju u Berlinu i Beču.

Kako navode, u Berlinu postoji više od 70 božićnih sajmova, a najveći je onaj koji se nalazi u Spandau, ali možete pronaći odlične štandove i na Gendarmenmarktu i Alexanderplatzu. Berlinski sajmovi otvoreni su od 27. novembra i trajat će do 30. decembra.

Poput Zagreba, Beč je jedna od najčešćih preporuka za novogodišnje praznike. Među najposjećenijim mjestima u gradu su tržnica ispred tvrđave Schonnbrunn te takozvano Božićno selo na Maria-Theresien-Platzu. Praznična atmosfera na pojedinim lokacijama u Beču započela je već 10. novembra, a zatvorit će se 7. januara.

Britanski medij izdvaja još i sajmove u Brugesu (Belgija), Kopenhagenu (Danska), Baselu (Švicarska) i Birminghamu (Velika Britanija).