{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Šetnja Strasbourgom - gradom u srcu Evrope

S
SRNA
20.3.2012. u 15:51
0
6
Šetnja Strasbourgom - gradom u srcu Evrope
0
Strasbourg je grad u srcu Evrope, podjednako udaljen od Praga, Berlina, Rima i Pariza, jednako udaljen od Atlantskog okeana i Baltičkog mora i tek nešto bliži Sredozemnom moru, pa nije čudo što je baš Strasbourg sjedište mnogih evropskih institucija.

Cijelu četvrt u sjevernom dijelu grada stanovnici nazivaju - evropska četvrt. Nalazi se u neposrednoj blizini rijeke Il i velikog lijepo uređenog parka. Odmah u blizini je i zgrada Evropskog suda za ljudska prava.

Malo dalje su Vijeće Evrope i Evropski parlament, ali i brojne druge evropske institucije. Za neke od njih mnogi ne znaju ni da postoje, npr. u Strasbourgu je i sjedište Međunarodnog suda za supružničke odnose.

Tu su i sjedišta Društva evropskih regija, kao i Društva evropskih vinskih regija.

U Strasbourgu je i komanda Eurokorpusa, informativni centar Europola. U neposrednoj blizini je i evropski zavod za patente, evropski omladinski centar, evropski audio - vizuelni opservatorij.... Zbog toga je evropska četvrt u Strasbourga uvijek puna stranaca.

Strasbourg je grad sa 270 hiljada stanovnika. Kažu da sa okolinom koja gravitira ovom značajnom dijelu Evropske unije ima više od 450 hiljada stanovnika.


Centar grada, a pogotovo njegov stari dio, velika je pješačka zona. "Ugnijezdio" se na velikom riječnom ostrvu, jer se na ulazu u stari grad rijeka Il odvaja se u dva rukavca..

Graditelji očigledno nisu robovali nekim strogim arhitektonskim formama i standardima. U Strasbourgu mogu da se vide zgrade različitih visina, stilova izgradnje i boja fasada, a sve je opet nekako skladno i prijemčivo za oko.

U toj opuštenijoj varijanti francuske arhitekture iz druge polovine 19. vijeka lijepo se uklopila kombinacija crvene cigle i blokova. Brojne balkone i terase obično krasi ograda od kovanog gvožđa.

Impresivno djeluju i brojne mansarde na krovovima skoro svih stambenih zgrada. U tim sobicama u potkrovlju ranije je obično živjela posluga, a u posljednje vrijeme bogati stanodavci iznajmljuju ih uglavnom studentima.

Mnogi za Strasbourg kažu da je to grad "hiljadu crkava". Možda ih zaista i ima toliko, jer su se u jednom trenutku na svim stranama oglašavala crkvena zvona najavljujući početak večernje molitve.

Ljudi su hrlili na službu u obližnju katedralu Notre Dame (Naša Gospa) čije se kupole izdižu visoko iznad svih ostalih građevina u okruženju. Kažu da je ova katolička crkva visoka 147 metara i jedna od najviših u Evropi.

Kada se izađe iz starog grada Strasbourga i kada iza ostanu uske kamenite uličice, nekako nestvarno djeluju široki i dobro osvjetljeni bulevari kojim neprekidno tutnji neki drugi život - život metropole i evropske prijestonice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: